Toto sa deje vo vašom tele, ak jete príliš rýchlo!

Ľudské telo potrebuje asi 30 minút na to, aby zaregistrovalo, že je nasýtené. Takže rýchle zhltnutie jedla môže spôsobiť namiesto zasýtenia pocit hladu.
Toto sa deje vo vašom tele, ak jete príliš rýchlo!

Zdroj: pxfuel.com

Rýchle zhltnutie jedla spôsobuje pocit hladu a bolesti žalúdka

Organizmus potrebuje asi 30 minút na to, aby zaregistroval, že je nasýtený. To všetko sa deje prostredníctvom hormónov v tenkom čreve, ktoré sa aktivujú a posielajú signál do mozgu, do hypotalamu, oblasti, ktorá okrem iného reguluje pocit sýtosti, vysvetľuje fyziológ Gilles Mithieux, z Claude Bernard University v Lyone.

Ak teda zhltnete potravu za desať minút, budete mať ešte nasledujúcich 20 minút pocit hladu. Menšie bolesti žalúdka sú jedným z hlavných dôsledkov takéhoto rýchleho jedenia.

"Trávenie začína od momentu, kedy jedlo rozžujeme. Ak si teda nedáte na čas s prežúvaním jedla, môže sa stať, potraviny nie sú dostatočne rozžuté, keď prichádzajú do žalúdka. Ten teda musí k svojej práci zmobilizovať viac energie, čo môže viesť k bolestiam žalúdka," vysvetľuje dietologička Laetitia Suissová.

Podľa fyziológa závisí kvalita nášho života priamo na spôsobe, akým sa stravujeme, ale aj na tom, ako potraviny trávime.

"10% neurónov nášho tela sa nachádza v črevách, kľúčovom prvku nášho trávenia. Je teda zrejmé, že tento orgán má priame spojenie s mozgom. Ak jeme príliš rýchlo, črevá o tom posielajú signál do mozgu. Ten následne pokazí našu náladu. Ak jeme správne a pomaly, pociťujeme pokoj. Spôsob, ako jeme, nás definuje. Túto etapu nemožno podceňovať, "uvádza fyziológ.

Trik, ako si udržať hmotnosť

Dietologička ďalej radí, nesadať si k jedlu vo vyhladovanom stave, pretože v tom prípade je veľmi ťažké nezhltnúť všetko v priebehu piatich minút. Ideálne je začať jedlo len s ľahkým pocitom hladu.

Je tiež vhodné začať jedlo polievkou alebo surovou zeleninou, ktoré sú energeticky chudobnejšie, ale naštartujú proces, ktorý vedie k pocitu sýtosti. Podľa fyziológa Gillsa Mithieux je to trik, ako si udržať hmotnosť.


Prečítajte si aj:

Môžu za vlčí hlad ženské hormóny?

11 potravín, ktoré rýchlo zaženú hlad