Črevnými zápalovými ochoreniami trpí 10 miliónov ľudí na celom svete. Až 25% prípadov sa vyvinie v detstve!

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída sú častými ochoreniami mladých ľudí v období dospievania. Na Slovensku postihujú takmer 15-tisíc pacientov.
črevné zápalové ochorenia u detí

Zdroj: piqsels.com

Výskyt črevných zápalových ochorení v posledných rokoch stúpa, pričom 30 % pacientov je diagnostikovaných vo veku 10 – 19 rokov. Na Slovensku postihujú takmer 15-tisíc pacientov.

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia patria ulcerózna kolitída, ktorá postihuje rovnomerne mužov a ženy, zatiaľ čo Crohnova choroba je častejšia u žien.

Medzi príznaky Crohnovej choroby patria časté hnačky, kŕče a bolesti brucha, krvácanie z konečníka, úbytok hmotnosti, horúčky a únava.

Pri ulceróznej kolitíde trápia pacientov krvavé hnačky, často sprevádzané bolestivým nutkaním na stolicu, ktoré môžu mať rôznu intenzitu

Podstatou týchto ťažkostí je vredovitý zápal sliznice hrubého čreva, ktorý vždy postihuje koniec hrubého čreva a variabilne sa zápal rozširuje od jeho konca až po jeho začiatok, “ vysvetľuje doc. MUDr. Martin Huorka.

Hoci sa vo výskume črevných zápalových ochorenídosiahol významný pokrok, odborníci stále nevedia s istotou určiť, čo ich spôsobuje. Štúdie naznačujú, že za ich vznikom stoja kombinácia genetiky, imunitného systému a životného prostredia.

Crohnova choroba má tendenciu vyskytovať sa v rodinách. Štúdie ukázali, že 5 až 20 % postihnutých osôb má príbuzného prvého stupňa (rodiča, dieťa alebo súrodenca) s jedným z týchto ochorení.

Črevné zápalové ochorenia sa vyskytujú skôr vo vyspelých krajinách a skôr v meste ako na vidieku. Crohnova choroba aj ulcerózna kolitída majú tiež najvyšší výskyt v severnejších zemepisných šírkach.

Naopak, v krajinách okolo rovníka, je výskyt ochorení veľmi nízky. V tejto súvislosti odborníci hovoria aj o význame vitamínu D ako o preventívnom faktore.

Moderná liečba je účinná, treba s ňou však začať včas

Liečba črevných zápalových ochorení bola donedávna ťažko dostupná a k dispozícii boli preparáty len jednej skupiny. To sa v poslednom období zmenilo.

Biologická liečba sa nástupom biosimilárnych liekov stala dostupnejšou a už môže byť predpisovaná aj u bežných gastroenterológov.

V posledných rokoch sme svedkami rýchleho rozširovania našich liečebných možností pre pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Napríklad minulý rok pribudli dve nové metódy: revolučná technológia podávania kmeňových buniek a po dlhých rokoch nové selektívne imunosupresívum vo forme tabletiek,“ hovorí prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Pri podozrení na črevné zápalové ochorenie je dôležité nechať sa čo najskôr vyšetriť u gastroenterológa! Včasný záchyt a liečba dokážu významne zlepšiť vývoj ochorenia a predísť závažným komplikáciám.


Prečítajte si aj:

Najčastejšie ochorenia tenkého čreva

Máte zapáchajúce vetry?