Ochorenia tenkého čreva

Bolesti brucha, riedka stolica, časté hnačky, nafukovanie, zvýšená teplota... Aj to môžu byť príznaky toho, že s vaším tenkým črevom niečo nie je v poriadku. Pozrite sa, aké ochorenia ho postihujú najčastejšie.

Celiakia

Nazývaná aj gluténová enteropatia, je autoimunitné ochorenie tenkého čreva (neschopnosť strávenia gluténu=lepok).

Crohnova choroba

Chronické zápalové ochorenie, postihujúce tenké a hrubé črevo (ale aj celú tráviacu trubicu).

Laktózová intolerancia

Ochorenie spôsobené nedostatkom enzýmu laktóza, ktorý rozkladá mliečny cukor.

Brušný týfus

Tzv. črevná horúčka (infekčné horúčkovité ochorenie, postihujúce tenké črevo).

Salmonelóza

Salmonelová infekcia alebo salmonelová enteritída (ochorenie bakteriálneho pôvodu, prejavujúce sa problémami trávenia, najmä v tenkom čreve).

Nekrotizujúca enterokolitída

Zápalové ochorenie tenkého a hrubého čreva, pri ktorom dochádza k odumieraniu menšej alebo väčšej časti čreva (postihuje najčastejšie novorodencov).

Cholera

Infekčné ochorenie postihujúce tenké črevo (spôsobuje ho baktéria Vibrio cholerae).

Paratýfus

Infekčné ochorenie spôsobené baktériou Salmonella (typ A, B, C), podobné brušnému týfusu (postihuje tenké črevo, kde sa rozmnoží a dostáva sa do celého tela).

Giardióza

Infekčné parazitárne ochorenie tenkého čreva (podľa parazita, ktorý ho spôsobuje sa nazýva aj lamblióza).

Toxoplazmóza

Parazitárne ochorenie tenkého čreva spôsobené prvokom Toxoplasma gondii, ktorý sa usídľuje v tenkom čreve.

Úloha mikroorganizmov v prevencii ochorení

V celom tele, aj na koži sa prirodzene vyskytujú mikróby, vírusy, plesne a riasy, ktoré ovplyňujú imunitu a trávenie (mikrobióm). Sú pre človeka prospešné (v organizme ich môže byť až pol kilogramu). Baktérie v ľudskom čreve sú ako ostatné bunky v tele, ale ich génov je podstatne viac. Každý jeden z nich je špecifický. Sú ovplyvnené aj spôsobom pôrodu a dojčením.

Mikrobióm sa zvyšujúcim vekom zhoršuje.

Mikroorganizmy ľudského mikrobiómu pomáhajú tráviť potravu a vylučovať živiny, ku ktorým by sme sa inak nedostali. Produkujú vitamíny a minerály, ktoré naša strava neobsahuje. Rozkladajú toxíny a iné nebezpečné chemické látky. Trénujú náš imunitný systém a učia ho rozpoznávať priateľov od nepriateľov.

Množstvo ochorení, vrátane obezity, astmy, karcinómu hrubého čreva, diabetu, autizmu a niektorých autoimunitných ochorení je sprevádzaných zmenou mikrobiómu. Čiže medzi črevnými baktériami a zdravím existuje úzka spojitosť.

Nerovnováha črevných baktérií môže spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti, ale môže byť aj príčinou mnohých tráviacich problémov (napr. hnačka, zápcha, nutkanie na vracanie, nadmerná plynatosť, symptóm dráždivého čreva).

Baktérie v čreve sa ničia konzumáciou sterilných potravín, rôznymi chemickými konzervačnými látkami aj antibiotikami. Problémy mikrobiómu môže spôsobiť aj zmena stravovania, stres, rôzne diéty a tiež nadmerná hygiena.

Prospieva im vláknina (zelenina, ovocie), pitný režim (nepreháňať - cca 2 litre tekutín denne), pohyb (črevné baktérie produkujú vitamín K, B a tzv. „hormón šťastia“ – serotonín, zodpovedný za regeneráciu a kvalitu spánku).


Literatúra:

  • Čihák,R., Grim,M.: Anatomie 2, 2. Vydanie, Praha, Grada Publishing, 2002.

  • Jurgoš,L., Kužela,L., Hrušovský,Š., at al.: Gastroenterológia, Bratislava, Veda, 2006.

  • Loftus EV.Jr.: Clinical epidemiology of inflammatory bowel disease: Incidence, prevalence and enviromental influenses, Gastroenterology, 2004.


Prečítajte si aj tento článok:

Z čoho sa skladá tenké črevo a aká je jeho úloha?