Tehotnú moderátorku Judínyovú krituzujú kvôli veku. Toto je názor vedy a odborníkov na tehotenstvo po 35-tke!

Veda konečne prichádza k záverom, že mať dieťa po 35-tke môže byť prospešné a nemalo by sa považovať za odstrašujúce pre zdravé ženy, k názoru sa pridávajú aj gynekológovia.
tehotná Erika Judínyová

Teleráno, zdroj: flickr.com | Zdroj: Facebook.com

Prečo dnešné ženy čakajú na založenie rodiny do 30-tky či 40-tky?

Na túto otázku nie je jednoznačná odpoveď, pretože existuje veľa dôvodov, prečo ženy materstvo v súčasnosti odkladajú na neskôr.

Vybudovanie kariéry, vytvorenie domova, nájdenie zdravého vzťahu a zabezpečenie stabilného finančného stavu si vyžaduje čas. Všetky tieto hodnoty sú nepochybne dôležité pre tých, ktorí si chcú založiť rodinu.

Tehotenstvo po 35-ke sa zvyklo označovať ako „nebezpečné a riskantné“. Akoby bolo v ženskom tele všetko v úplnom poriadku do 34.rokov, a potom sa niečo magicky zmení. Tak to však z medicínskeho hladiska nie je.

Veda konečne prichádza k záverom, že mať dieťa po 35-tke môže byť prospešné a nemalo by sa považovať za odstrašujúce pre zdravé ženy, k názoru sa pridávajú aj gynekológovia.

Je pravdou, že po 30. roku života ženy začínajú niektoré riziká stúpať. Na druhej strane treba upozorniť, že stúpa aj kvalita zdravotnej a perinatologickej starostlivosti. Nemalou mierou sa mení aj životný štýl, preto sú dnes mnohé štyridsiatničky lepšie pripravené na tehotnosť ako iné mladšie ženy. Treba si aj uvedomiť, že žiadna ostrá a presná veková hranica neexistuje a hovoríme o štatistických údajoch, o celkovej populácii. Pre konkrétnu ženu je jej vek len jedným z mnohých faktorov, ktorý na priebeh gravidity vplýva a tak k tomu treba pristupovať,“ vysvetľuje gynekológ a pôrodník MUDr. Peter Kaščák, PhD. prednosta a primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Trenčín.

V porovnaní s niekoľkými desiatkami rokov došlo k výrazným zmenám. Miera pôrodnosti žien vo vekovej skupine 35 až 39 rokov sa od 70. rokov 20. storočia prudko zvýšila.

Ženy vo veku 30 a 40 rokov sú zvyčajne dosť zdravé na to, aby otehotneli, a podľa National Center for Health Statistics je práve táto veková skupina najrýchlejšie rastúcou skupinou žien, ktoré majú deti.

V médiách čoraz častejšie vidíme, ako známe ženy oznamujú tehotenstvo po dosiahnutí veku 35 rokov. Moderátorka Erika Judínyová sa stane v 49 rokoch prvýkrát mamou, manželka princa Harryho Meghan Markle porodila svoje prvé dieťa vo veku 38 rokov, hollywoodska hereča Halle Berry mala prvé dieťa vo veku 41 rokov a druhé druhé vo veku 47 rokov.

O možných zdravotných rizikách tehotenstva po 40-ke, hovorí gynekologička v tomto článku.

Výhody materstva po štyridsiatke

Staršie matky sú oveľa lepšie psychicky pripravené na materstvo. Prípadné zdravotné problémy v tehotenstve zvládajú s väčším pokojom. Všetko si viac užívajú, vychutnávajú. Po pôrode sú pri bábätku pokojnejšie a trpezlivejšie.

Jedna záujímavá štúdia tvrdí, že ženy s viacerými deťmi majú biologicky mladšie bunky, a teda starnú pomalšie.

V 40-tke už má väčšina žien dobre rozbehnutú kariéru, takže sa nemusí obávať opustiť svoju pracovnú pozíciu kvôli materskej dovolenke. Materskú si môžu užiť a po nej sa majú kam vrátiť.

Bez ohľadu na vek alebo štádium života, mať dieťa môže byť trochu desivé. Z medicínskeho hľadiska však už nie je neobvyklé, že ženy privádzajú na svet deti o niečo neskôr, a v mnohých prípadoch to nemusí byť pre ženu náročnejšie.


Prečítajte si aj:

Pôrod cisárskym rezom ako módny trend

Stravovanie počas tehotenstva