Cisársky rez ako móda

Cisársky rez, je operácia, ktorou sa v 3. trimestri ukončuje tehotenstvo a pôrod. Je to jedna z najstarších operácií, ktorej názov súvisí s jej mimoriadnosťou, ktorá bola umožnená len cisárom.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Indikovať cisársky rez by mal výlučne lekár. Z pohľadu toho, že ide o operatívny zásah, cisársky rez by mal byť poslednou možnosťou a východiskom zo vzniknutej situácie pri pôrode, ktorú nie je možné riešiť inak. Dnes je mnoho dôvodov, kedy sa operuje plánovane. Príčina je známa skôr, už v priebehu tehotenstva (napr. ochorenie matky, deformity pánvy, poruchy placenty, nepravidelné uloženie plodu). Neplánovaný cisársky rez vzniká postupne alebo náhle, ak je ohrozená matka, plod, alebo obaja (napr. dlhý čas od odtoku plodovej vody, nedostatočné zásobenie plodu kyslíkom).

Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že normálny počet cisárskych rezov je asi 15 % z celkového počtu pôrodov. U nás sa rodí cisárskym rezov až v 30 % (priemerná hodnota cisárskych rezov v SR v roku 2011). V priemyselných krajinách je tento počet vyšší než v krajinách 3. sveta, a to najmä vo veľmi moderných nemocniciach, ako napr. univerzitných nemocniciach.

Dvojaký priebeh

Cisársky rez pri plnej anestéze -  rodička je v plnom bezvedomí niekoľko minút predtým a niekoľko hodín potom ako ide dieťatko z bruška von. Mama nepocíti žiadnu pôrodnú bolesť, ale ani dieťatko. Až po pôrode si spolu začnú vytvárať vzťah. Čím skôr a čím intenzívnejšie sa mama dostáva k dieťatku a dieťatko k mame, tým skôr môžu obidvaja pocítiť, že patria k sebe. 

Cisársky rez pri lokálnom znecitlivení-  je výhodnejší oproti cisárskemu rezu pri plnej anestézii, že rodička je pri plnom vedomí. Rodička necíti  bolesť dolnej časti tela, takže operatívny zásah lekára, ktorý je presne taký istý ako pri plnej anestézii, rodička necíti a nevníma. Môže sa sústrediť na prichádzajúce bábätko jeho prejavy, vzhľad, dokonca môže bábätko ísť tesne po pôrode aj na prsník mamy, čo podporuje ich spojenie po pôrode. 

Prečo je moderný?

O cisárskom reze sa veľa hovorí, veľa píše, mamičky navštevujú rôzne fóra. Čítajú príbehy mamičiek zo sveta šoubiznisu, ktoré podstúpili tento spôsob pôrodu. Žiaľ, vyzdvihujú sa viac výhody ako riziká. Častosť  cisárskych rezov do značnej miery súvisí s pohodlnosťou tehotných a pôrodníkov. Znižuje sa trpezlivosť lekárov. Normálny pôrod trvá niekoľko hodín, cisársky rez približne 40 minút. Lekár si ho môže s rodičkou naplánovať, nemusia rodiť v noci.

V niektorých krajinách je lepšie zaplatený poisťovňou, alebo sa lekári boja súdnych procesov, ktoré môžu nasledovať najčastejšie po komplikovanom či neúspešnom spontánnom pôrode_._ Stráca sa prirodzenosť vaginálneho pôrodu. Je pravda, že nebýva naplánovaný na ten  „ ideálny čas a dátum“, samotný pôrod je bolestivejší a vyžaduje si dobrú psychickú a fyzickú kondíciu. V konečnom dôsledku je stále výhodnejší pre matku a dieťa.

Plusy a mínusy

Ako pri každej operácii, aj tu sú sté riziká. Pri cisárskom reze sa prerežú všetky vrstvy brušnej steny. Možných komplikácií je celá rada. Môže nastať riziko krvácania, infekcie rany, poškodenie tkaniva v mieste operačnej rany,poškodenie močového mechúra, ktorý je v tesnej blízkosti, zrasty a teda rizika komplikácií pri ďalších graviditách. Komplikáciou môže byť infekcia operačnej rany, tkaniva okolo maternice či infekcie močových ciest. Dôležité je spomenúť aj anesteziologické riziko, na ktorom sa podieľa vysoký stav bránice v tehotenstve, hormonálne zmeny, niektoré lieky ,pocit na zvracanie a zvracanie, bolesti hlavy. Riziko pretrhnutia steny maternice a riziko vrastenej placenty sú častejšie u žien po predchádzajúcom cisárskom reze.


Prečítajte si tiež:

Hrozí vám predčasný pôrod?

Ktoré slovenské pôrodnice sú naj?

Je domáci pôrod bezpečný?


Operačná rana sa hojí dlhšie ako šitie nástrihu po vaginálnom pôrode. Ženy ostávajú v nemocnici dlhšie. Pri prirodzenom pôrode sa vstrebáva tekutina z pľúc dieťaťa, preto po cisárskom reze môže mať prechodné problémy s dýchaním. K najväčším nevýhodám pre dieťa patrí znížená imunita novorodenca. Dieťa, ktoré neprešlo pôrodnými cestami matky, má horšiu popôrodnú adaptáciu. Bývajú náchylnejšie k astme, alergiám a ekzémom. Nástup tvorby materského mlieka je neskôr. Stáva sa, že nemôžu priložiť bábätko hneď po pôrode k prsníku, je oveľa ťažšie dojčiť aj v dôsledku bolesti pri hojení rany. Preto komplikácie pri dojčení bývajú častejšie. Mladé ženy tieto riziká podceňujú, alebo o nich jednoducho nevedia.

K výhodám plánovaného cisárskeho rezu určite patrí možnosť dohodnúť sa na presnom termíne operácie. Mamičky majú čas sa v pokoji pobaliť a bez komplikácií  prísť v daný deň do nemocncie. Po cisárskom reze ostávajú vonkajšie i vnútorné rodidlá neporušené a pošva pružná bez obavy z poranenia či nástrihu. Samotný pôrod je pod rúškom znecitlivenia úplne bez bolesti. O pooperačnom období sa toto už rozhodne povedať nedá. Medzi pozitíva môžme zaradiť absenciu ťažkostí s únikom moču, pretože sa neroztláčajú brušné svaly a svaly pánvového dna.

Na Európskom kongrese perinatálnej medicíny mal v roku 2013 profesor Visser prednášku s názvom: „Ženy sú stvorené na to, aby rodili vaginálne“. Je potrebné, aby si to lekári a ženy uvedomovali,  pristupovali  k cisárskemu rezu s rešpektom a úctou a vykonávali ho len v nevyhnutných prípadoch.

Kovalickova

Dobrý deň, prosím Vás existuje niečo účinné čo pomáha od bolesti rany po cisárskom reze ? V Kanade mi sestra ukazovala nejakú pumpičku čo sa prichytáva na telo a zbavuje bolesti. Neviete či je niečo také aj u nás ? Ďakujem

0v3cka

Pokial viem tak cisarsky rez bola jednoducha operacia s malou nevyhodou a to ze ho v minulosti matka neprezila. Vobec to nebolo urcene len pre cisarov. V roku 1865 v irsku bola umrtnost matiek po cisarskom reze asi 85%. Viac krat som pocul ze sa vola cisarky lebo sa tak narodil julius cezar ale je to mytus.

Dost ma prekvapi ked na stranke zdravie vobec nespomenu rizika ako napr zvysene riziko obezity dychacich problemov alergii pre dieta ktore sa takto narodi.

Nemocnice do toho tlacia lebo je to lacnejsie. Im staci jeden lekar na hodinu ale pri komplikovanom porode musia mat lekara v pohotovosti aj tri dni.