Plodnosť muža v dospelosti ovplyvňujú poruchy vývoja v detskom veku, tvrdia lekári. Tieto faktory vplývajú na mužskú plodnosť najviac!

Nie všetci muži potrebujú operáciu, u niektorých sa vývojové poruchy upravia samy, iným plodnosť neohrozujú. Informovali lekári z Urologickej kliniky 1. lekárskej fakulty a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.
Plodnosť muža v dospelosti ovplyvňujú poruchy vývoja v detskom veku

zdroj:piqsels.com

Nezostúpené semenníky sa vyskytujú asi u 30 % predčasne narodených chlapcov

1- 4,6% chlapcov má nezostúpené semenníky, okolo 15% mužov vo veku do 25 rokov má rozšírené žily v oblasti semenníkov. Nie všetci muži potrebujú operáciu, u niektorých sa vývojové poruchy upravia samy, iným plodnosť neohrozujú. Informovali lekári z Urologickej kliniky 1. lekárskej fakulty a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Počas vnútromaternicového vývoja sa mužské pohlavné orgány-semenníky formujú v dutine brušnej a dozrievaním plodu zostupujú z dutiny brušnej do mieška.

U niektorých chlapcov však semenníky nezostupia úplne, alebo semenník, jeden či obidva, nezostúpia vôbec. Nezostúpené semenníky sa vyskytujú asi u 30 % predčasne narodených chlapcov, ale aj u 4% chlapcov narodených v termíne.

Asi u polovici z týchto chlapcov dochádza k zostupu semenníkov do mieška počas prvých 6. mesiacov spontánne. Ak sa tak nestane, je potrebná operácia, pretože zostávanie semenníkov v dutine brušnej môže mať rôzne následky.

Ak by sa semenníky ponechali v dutine brušnej, kde je vyššia teplota ako v miešku, je riziko neplodnosti v dospelosti asi 15%.

U obojstranne nezostúpených semenníkov môže byť riziko až 60%, pričom asi 20-krát vyššie je aj nebezpečenstvo vzniku rakoviny semenníkov.

Objaviť sa môže tiež tzv. varikokéla, pri ktorej sa vracia krv žilami späť k semenníku a rozširujú sa žily miešku. Varikokéla je väčšinou neznámeho pôvodu a vzniká pri vrodenej poruche v stavbe žilovej steny.

Princíp je rovnaký ako pri kŕčových žilách na dolných končatinách. V dospelosti môže byť príčinou až 40% prípadov neplodnosti muža.

Čo vplýva na mužskú plodnosť?

Mužskej plodnosti podľa odborníkov škodia napríklad fajčenie alebo obezita, zhoršuje sa s pribúdajúcim vekom.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa normálny počet spermií z dôvodu klesajúceho počtu u mladých 20-30-ročných mužov upravil za posledných 50 rokov na hodnotu 4-krát nižšiu než bola v minulom storočí.

Pokles počtu a vitality spermií u niektorých inak zdravých mužov, súvisí dnes najmä so spôsobom života, zlou životosprávou a rizikovým životným štýlom.

Zlé hodnoty kvality spermií (spermiogramu) sa totiž vyskytujú najmä u mestskej populácie mužov, ktorá má dlhodobý nedostatok pohybu a trávi väčšinu času sedavým spôsobom života.


Prečítajte si tiež:

Pálčivý problém s neplodnosťou: hlavné príčiny a vinníci


ancapanca

ja osobne som v začarovanom kruhu, skúšala som už všetko možné aj nemožné, ale 2 prúžky na tehotenskom teste sú stále v nedohľadne…premýšľame už nad umelým oplodnením. Absolvovali ste niekto? Ak úspešne, na akej klinike?? Za každé info vopred ďakujem

Sandruska

Ja mám skvelú skúsenosť s Repromedou www.repromeda.sk Predtým sme vyskúšali tri iné, ale až v Repromede nám urobili naozaj všetky potrebné vyšetrenia, stanovili príčinu neplodnosti a doporučili IVF cyklus s genetickým testováním embryí a čuduj sa svete, zrazu to šlo :) dnes sa tešíme z prvého bábätka