Poznáte nocebo efekt? Očakávame pri ňom vraj len to najhoršie a nevedomky ho v nás môžu spúšťať aj lekári!

Tento fenomén je zatiaľ oveľa menej preskúmaný ako placebo efekt, aj keď je pravdepodobne rozšírenejší, než si ľudia môžu uvedomovať. Slovo nocebo pochádza z latinčiny a v preklade znamená "uškodím."
nocebo efekt môžu spôsobovať aj lekári

zdroj: piqsels.com

Štúdia, ktorú v odbornom liste Journal of Medical Ethics zverejnil Jeremy Howick, filozof a lekársky bádateľ Oxfordskej univerzity, varuje, že nocebo efekt môžu nevedomky spúšťať aj lekári.

Tí totiž svojich pacientov podrobne informujú o negatívnych vedľajších účinkoch liekov.

"Nocebo efekt je negatívny placebo efekt. Ide vlastne o očakávaní zlých vecí. Ak vám lekár, ktorému dôverujete, povie, že lieky, ktoré vám predpísal, môžu spôsobovať bolesti, nevoľnosť, alebo dokonca ešte niečo horšie, potom zvýši riziko, že tieto vedľajšie účinky skutočne pocítite, aj keby tým predpísaným liekom bola len cukrová pilulka, " vysvetlil Howick.

Howick konkrétne študoval túto reakciu v súvislosti s "informovaným súhlasom" - právnou úpravou, ktorá vyžaduje, aby lekári pacientovi zdôraznili negatívne riziká súvisiace so zákrokom či liečbou.

Avšak podľa neho má nocebo efekt pravdepodobne vplyv na oveľa viac ľudí, teda nielen na tých, ktorí idú k lekárovi.

"Dochádza k tomu napríklad, keď ľudia začnú brať nové lieky - a najčastejšie za to môže, doktor Google '," dodal s odvolaním na ľudí, ktorí svoje symptómy konzultujú s internetom.

Aj keď sa môže zdať ťažké predstaviť si telesnú reakciu na lieky čisto na základe internetových článkov, podľa Howicka sa to deje dosť často.

Lekári by preto podľa neho mali prehodnotiť spôsob, akým pacientov informujú o možných vedľajších účinkoch, a na pomoc si vziať metódu známu ako pozitívny rámec.

"Môžete povedať pacientovi: Desať ľudí, ktorí berú tento liek, má negatívne vedľajšie účinky , alebo môžete povedať: 90 % ľudí nemá žiadne negatívne vedľajšie účinky. V oboch prípadoch je podaná informácia rovnaká, ale prvý spôsob vedie k častejšie hláseným vedľajším účinkom, "dodal Howick.


Prečítajte si aj:

Lekárka bojuje proti hoaxom v medicíne