Prečo ženy zažívajú viac bolesti ako muži? Vedci našli odpoveď v hormóne produkovanom hypofýzou

Vedci z univerzity v Arizone skúmali, akú úlohu môže zohrávať produkcia hormónu prolaktínu v reakcii na bolesť.
Vedci z univerzity Arizona College of Medicine - Tucson v štúdii skúmali, akú úlohu môže zohrávať produkcia prolaktínu v reakcii na bolesť.

Zdroj: Flickr.com

Hormón prolaktín a bolesť u žien

Prolaktín je endokrinný hormón produkovaný a uvoľňovaný z hypofýzy v spodnej časti mozgu. Tento neurohormón je zodpovedný za množstvo fyzických reakcií spojených s tehotenstvom a materstvom.

Zodpovedný je napríklad za rast prsníkov a vytváranie mlieko počas tehotenstva. Nízke hladiny prolaktínu sa podľa US National Library of Medicine však vyskytujú aj u žien, ktoré nie sú tehotné.

Vedci z univerzity Arizona College of Medicine - Tucson v štúdii skúmali, akú úlohu môže zohrávať produkcia prolaktínu v reakcii na bolesť.

S využitím metódy CRISPR upravili producentov a receptory prolaktínu u samíc myší, aby určili ich odozvu na bolesť. Zistili, že “mechanizmus spôsobujúci bolesť“ je závislý na ženskom pohlaví.

Ženy sú známe tým, že prežívajú tzv. Functional pain syndrome - v preklade Syndróm funkčnej bolesti (FPS), čo je stav, pri ktorom osoba pociťuje bolesť bez akéhokoľvek zranenia.

Bolesť zvyčajne pôsobí ako varovný signál pre mozog, že niečo nie je v poriadku s telom, ale pacienti s FPS trpia bolesťou bez akejkoľvek priamej príčiny alebo známeho problému. Príznaky sa vyskytujú častejšie u žien.

Zo všetkých bolestivých porúch, ktoré trápia ženy, patria migrény medzi najbežnejšie s asi 35 miliónmi pacientov v USA, pričom 3 pacienti zo 4 sú ženy. Keď sčítate všetky ženy, ktoré trpia bolesťou, mal by tento objav obrovský a dôležitý vplyv na lekársku starostlivosť, “ uviedol hlavný autor štúdie Dr. Frank Porreca.

Zdá sa tiež, že určité lieky môžu narušiť prolaktínový systém, čo spôsobuje ešte viac bolesti ako predtým. Pokiaľ ide o opioidy na zvládanie bolesti, niektorí užívatelia, a väčšinou ženy, hlásia po užití lieku pocit bolesti, čo je stav známy ako hyperalgézia vyvolaná opioidmi.

Tieto zistenia by mohli pripraviť pôdu na vytvorenie liekových terapií na mieru, ktoré sa zamerajú na prolaktínový systém, a budú navrhnuté špeciálne pre ženy na individuálnej úrovni.


Prečítajte si aj:

10 prekvapivých faktov o bolesti

Migréna trápi viac ako 10% svetovej populácie, prevahu majú ženy!