Migréna trápi viac ako 10% svetovej populácie, prevahu majú ženy! Spúšťačom môže byť aj červené víno či bublinkové nápoje

Typický pacient s migrénou sedí obvykle schúlený v miestnosti so zastretými oknami a akýkoľvek hluk mu spôsobuje utrpenie. Predísť tomu, aby vás migréna prepadla, zatiaľ nie je možné.
dieťa s bolesťou hlavy

zdroj: maxpixel.net

Česko zrejme zavedie pre pacientov s migrénou biologickú liečbu

Migréna patrí medzi veľmi premenlivé ochorenia, a v rôznych fázach života môže mať rôznu intenzitu. Veľmi často saprvýkrát objavuje v období puberty, kedy sa začína prejavovať aktivita pohlavných hormónov.

Väčšina žien prestáva mať problémy s migrénou po menopauze, taktiež u mužov dochádza po andropauze k zmierneniu jej príznakov.

Niektorí pacienti zažijú záchvat migrény len párkrát do roka, iní aj mnohokrát do mesiaca. A práve títo pacienti, u ktorých má choroba závažnejší priebeh, dostávajú teraz novú šancu, ako udržať migrénu na uzde.

Česko zrejme smeruje k zavádzaniu biologickej liečby, ktorú by mohli od roku 2020 preplácať pacientom poisťovne , informuje portál lidovky.cz.

Počas biologickej liečby budú pacientom podávané lieky, vychádzajúce zo špecifických protilátok, ktoré zablokujú proces vyvolávajúci migrénu.

Migréna je podceňované ochorenie

Hoci sa o migréne v poslednej dobe hovorí častejšie ako predtým, mnohí ju stále tak trochu podceňujú.

"Pulzujúca bolesť hlavy, ktorá je pre túto chorobu charakteristická, veľmi často začína v oblasti krčnej chrbtice. Pacienti sa preto niekedy mylne domnievajú, že ich bolesti majú súvislosť s krčnou chrbticou," upozorňuje MUDr.Jolana Marková, primárka Neurologickej kliniky 3. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Thomayerovej nemocnice v Prahe.

Počas záchvatu migrény dochádza k podráždeniu jadra trojklaného nervu a následne aj horných krčných koreňov. Toto podráždenie potom spôsobuje nielen stuhnutosť krčnej chrbtice a bolesť hlavy, ale aj nevoľnosť alebo precitlivenosť na rôzne podnety, najčastejšie na svetlo, hluk alebo pachy.

Typický pacient s migrénou sedí zvyčajne schúlený v miestnosti so zastretým oknami, kde mu akýkoľvek hluk spôsobuje utrpenie.

Aké sú najčastejšie spúšťače migrény?

K najčastejším spúšťačom migrény patria prudká zmena počasia, stres či kolísanie hormonálnej hladiny.

V celkovom počte pacientov s migrénou jednoznačne prevažujú ženy. Priebeh choroby u nich pritom často zásadne ovplyvňujú hormóny.

"V období menštruácie, kedy dochádza ku kolísaniu ženského pohlavného hormónu estrogénu, migrén často pribúda a mávajú aj horší priebeh. V prvom trimestri tehotenstva, v dôsledku hormonálnych zmien, sa naopak ochorenie utlmuje, " vysvetľuje MUDr. David Doležil, Ph.D., neurológ zo špecializovaného pracoviska Headache Centrum v Prahe a predseda Spoločnosti pre diagnostiku a liečbu bolestí hlavy.

Spúšťačom migrény môže byť tiež hormonálna antikoncepcia alebo hormonálna substitučná terapia, určená ženám s klimakterickými ťažkosťami. Podľa neurológov môžu zásadne ovplyvniť nielen vznik, ale aj priebeh migrény.

Predísť tomu, aby nás migréna prepadla, zatiaľ možné nie je.

"Možné však je vystríhať sa toho, čo záchvat vyvoláva, či už to sú nápoje s bublinkami alebo červené víno," radí primárka MUDr.Marková.

Okrem toho by podľa jej slov mali pacienti tiež dodržiavať rozumnú životosprávu a vyhnúť sa akejkoľvek fyzickej aktivite v čase, keď záchvat migrény začína.

Prírodné tipy ako prežiť migrénu

  • Overenou klasikou je mokrý uterák na čele. Stačí len zistiť, či vám uľaví viac teplá alebo studená voda.
  • Stláčanie akupresúrnych bodov.
  • Pomáha aj masírovanie ušných lalokov či tlak na miesto pod obočím.
  • Netradičným tipom je vysúvanie brady pri nádychu a zasúvanie pri výdychu. Opakujte niekoľkokrát.
  • Výborne poslúži aj recept starých mám – nastrúhaná dula zaliata v octe a vylúhovaná počas jedného mesiaca. S týmto extraktom si treba natierať čelo a krk.

Súvisiace články:

Neurológ: Migrénu si pacienti mýlia aj s epilepsiou

Ako prežiť bolesti hlavy, aj ataky migrény?