Aktuality, ktoré ovládli 11. týždeň: Opatrenia proti koronavírusu na Slovensku a situácia v Taliansku

Ďalší týždeň sme pre vás zmapovali všetko dôležité v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Dozviete sa, ako postupuje koronavírus v tele nakazeného, aké preventívne opatrenia platia v bratislavskej MHD, ale aj o ťažkej situácii lekárov v Taliansku.
výber aktualít 11.týždeň

Zdroj: Flickr.com

1. Najčastejšie sa dostane do tela cez nos, odkiaľ sa rozšíri do dýchacích ciest. Ako naše telo reaguje na koronavírus?

Keď však nákaza prenikne cez priedušnicu a priedušky až do pľúc a pľúcnych mechúrikov, vo väčšine prípadov sa dostaví aj vážnejší priebeh choroby.

Zdroj: Pixabay.com

Zmena z ľahkých príznakov k vážnym komplikáciám nastáva u 10-15% pacientov a môže byť veľmi rýchla. Koronavírus SARS-CoV-2 môťe spôsobiť až zlyhanie dýchacej sústavy a ďalších, pre život nevyhnutných orgánov.

Viac sa dočítate v správe: Ako postupuje koronavírus v tele? Pľúca prestávajú dodávať kyslík, organizmus sa rozpadá ako domino!

2. Obmedzený nástup prednými dverami, metrová vzdialenosť od vodiča - aké ďašie preventívne opatrenia urobil Dopravný podnik v Bratislave?

Od 12. 3. pristupuje Dopravný podnik Bratislava (DPB) k obmedzeniu nástupu a výstupu prednými dverami autobusov a trolejbusov.

Dopravný podnik Bratislava | Zdroj: Facebook.com

Napriek tomu, že cestujúci a vodiči spravidla neprichádzajú do priameho kontaktu, nechce DPB podceniť opatrenia proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, a tak sa cestujúci musia pripraviť na niekoľko noviniek.

Viac sa dočítate v správe: 5 preventívnych opatrení kvôli koronavírusu v bratislavskej MHD. Cestujúci, na toto sa pripravte!

3. Taliansko zažíva ťažké časy. Hoci lekári robia, čo je v ich silách, nedokážu pomôcť všetkým nakazeným koronavírusom

V karanténe kvôli koronavírusu je už celé Taliansko.

Zdroj: Flickr.com

Lekár z talianskej Lombardie vysvetľuje, že nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 je v Taliansku toľko, že sa on aj jeho kolegovia musia rozhodovať, ktorým z pacientov v najkritickejšom stave dajú prednosť.

Viac sa dočítate v správe: Lekár z talianskej Lombardie: Nemôžeme pomôcť všetkým s koronavírusom, rozhodujeme sa ako počas vojny!


Všetky dôležité informácie o koronavíruse denne aktualizuje v článku: Koronavírus na Slovensku. Všetky dôležité informácie