Lekár z talianskej Lombardie: Nemôžeme pomôcť všetkým s koronavírusom, rozhodujeme sa ako počas vojny!

Lekár vysvetľuje, že nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 je v Taliansku toľko, že sa on aj jeho kolegovia musia*rozhodovať, ktorým z pacientov v najkritickejšom stave dať prednosť.
V karanténe kvôli koronavírusu je už celé Taliansko.

Zdroj: Flickr.com

Pre lekárov je situácia v Taliansku zdrvujúca

Anesteziológ Christian Salaroli z talianskej Lombardie, izolovanej z dôvodu epidémie koronavírusu, hovorí, že kvôli nedostatočným kapacitám, miestni lekári teraz opakovane stoja pred rozhodnutiami, ktorým pacientom dať pri liečbe prednosť.

Rozhodujú sa vraj "podľa veku a zdravotného stavu ako za vojny".

Lekár vysvetľuje, že nakazených koronavírusum je v Taliansku toľko, že sa on aj jeho kolegovia musia rozhodovať, ktorým z pacientov v najkritickejšom stave môžu poskytnúť intubáciu, teda zavedenie trubice do priedušnice.

Pacientom, u ktorých sa rozvinie vírusový zápal pľúc, sa spočiatku dávajú kyslíkové masky.

"To sa deje v prvej fáze, ale po niekoľkých dňoch sa musíme rozhodovať ďalej. Bohužiaľ nemocničné zdroje a resuscitačné lôžka nestačia pre všetkých pacientov v kritickom stave, a preto nemôžeme vykonávať intubáciu u všetkých, "priznáva lekár.

Salaroli, ktorý je zároveň horský záchranár, priznáva, že pre niektorých jeho kolegov je aktuálna situácia "zdrvujúca".

"Rozhodujeme sa na základe veku a zdravotného stavu. Ak má pacient vo veku 80 až 95 rokov náhlu dychovú nedostatočnosť, pravdepodobne k intubáciu nepristúpime. Pokiaľ mu zlyháva niekoľko životne dôležitých orgánov, už sa nedá nič robiť, pravdepodobnosť, že zomrie, je prakticky stopercentná, "pokračuje lekár.

V karanténe kvôli koronavírusu je už celé Taliansko

O karanténe, ktorú v nedeľu zaviedla talianska vláda na územie Lombardska v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 , anestéziológ hovorí, že je "na mieste, ale rozhodnutie o nej prišlo o týždeň neskôr, než malo".

Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok oznámil, že obmedzenia platné v Lombardsku, sa rozšíria na celú krajinu. V karanténe je už celé Taliansko.

Talianske úrady zaznamenali už takmer 8000 prípadov nákazy koronavírusom, pričom viac ako 400 ľudí už ochoreniu COVID-19 podľahlo.


Viac článkov k téme koronavírus:

Odporúčania Slovenskej lekárnickej komory v súvislosti s koronavírusom: predpisovanie liekov, využívanie e-receptov a návšteva lekárne

Infektológ o koronavíruse na Slovensku: Nie je dôvod na paniku, preventívne opatrenia sú namieste