Pociťujete strach a úzkosť v dôsledku koronavírusu? Chráňte si svoje psychické zdravie

Ešte pred pár dňami sme sa cítili v bezpečí, život plynul v zabehnutých koľajach a mali sme bežné starosti. Koronavírus obrátil svet naruby. O tomto víruse a Covid-19 – chorobe, ktorú spôsobuje – nemáme dostatok informácií, a to je jeden z dôvodov, prečo nám naháňa strach. Máme obavy o naše zdravie a zdravie našich blízkych. Karanténne opatrenia zo strany vlády predstavujú pre niekoho stratu príjmu a starosť, z čoho zaplatiť hypotéku, šeky či faktúry. V situácii, ktorá nastala, sú emócie ako smútok, strach, stres, zmätenosť či dokonca hnev úplne normálne.

Kým strach je vyvolaný konkrétnym stimulom a je to krátkodobý nepríjemný pocit, úzkosť predstavuje odpoveď na možné hrozby, ktoré nemusia byť reálne, a pochádza skôr z neistoty, nejasnosti a neznáma. Pre naše zdravie je úzkosť nebezpečnejšia ako strach, pretože má dlhodobý negatívny vplyv na našu imunitu. Úzkostlivý človek skôr ochorie a pomalšie sa lieči. Nemali by sme sa obávať len o fyzické zdravie, rovnako dôležitý je aj náš psychický stav.

Ako si v čase pandémie udržať zdravú psychiku?

1. Prísun vitamínov a minerálov

K významným vitamínom na posilnenie imunity, ktoré vám zároveň pomôžu prinavrátiť duševnú rovnováhu, patria vitamíny skupiny B – predovšetkým thiamín (B1), riboflavín (B2) a vitamín B12. Ďalej sú to vitamíny C, D2, D3, E, A. Z minerálov sú podstatné najmä zinok a horčík, ale tiež mangán, železo, selén a draslík. Prijímať ich môžete buď priamo v strave alebo ako doplnok výživy vo forme tabliet, kapsúl či prášku.

Pozor na predávkovanie, najmä vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré môže mať rovnako závažné následky ako ich nedostatok. Takisto sa v boji proti vírusom odporúča jesť spirulinu (druh riasy) a potraviny s obsahom flavonoidu kvercetín (hroznové šupky a jadierka, čučoriedky, červená cibuľa, kel, zelený čaj, víno,...).

2. Pobyt na čerstvom vzduchu, šport a dostatok spánku

Toto sú ďalšie spôsoby, ako posilniť imunitu a udržiavať sa v psychickej pohode, avšak v situácii, keď sa vo vlastnom záujme i záujme druhých máme zdržiavať prevažne doma, je tento bod splniteľný len s určitými obmedzeniami.

Možno máte šťastie a bývate v dome so záhradkou – manuálna práca v záhrade je balzam na dušu a nákazy koronavírusom sa obávať nemusíte. Faktom tiež je, že nie každý má auto, aby sa mohol dostať do prírody, kde nikoho nestretne. A preto, ak sa rozhodnete pre krátku prechádzku, tak jedine s rúškom na tvári, pri zachovaní odstupu od ľudí minimálne jeden meter a dodržiavaní ostatných bezpečnostných opatrení.

Chráňte sa pred Covid-19, ale aj pred bežnými chorobami, napr. pred prechladnutím. Vonkajšie športové aktivity vykonávajte v oblečení na to určenom, pretože termoprádlo a ostatné relevantné vrstvy oblečenia zabránia prenikaniu chladu k telu a zároveň prehriatiu tela – riziko nachladnutia sa vhodným športovým oblečením vrátane funkčnej bielizne znižuje. V prípade povinnej karantény si môžete zacvičiť aspoň pri otvorenom okne.

3. V rámci možností dodržujte rituály, ktoré ste mali aj pred pandémiou

Ak ste zvyknutí každý deň si zabehať, obľúbené bežecké nike topánky si obúvajte i naďalej, ale prehodnoťte miesto a čas, v ktorom ste zvykli túto aktivitu realizovať. Vyberajte si hodiny, kedy sa vonku nachádza čo najmenej ľudí, a menej frekventované trasy – napr. namiesto parku lesík. Trase, resp. terénu prispôsobte športovú obuv a samozrejme, majte k dispozícii rúško a dezinfekčný gél.

Denné rituály a rutina predstavujú v našom živote istotu a dávajú nám pocit, že máme veci pod kontrolou. To je presne to, čo nás upokojuje a čo práve teraz potrebujeme.

Prípadne si spomeňte, ktoré činnosti vám robili radosť a pomáhali zdolávať stres v minulosti – venujte sa záľubám, koníčkom, meditácii a pod. Nedovoľte strachu a úzkosti, aby vás paralyzovali natoľko, že sa nedokážete sústrediť na vaše povinnosti a prácu. Takisto sa vyhnite zvýšenej konzumácii alkoholu a cigariet. V prípade potreby vyhľadajte, resp. najskôr telefonicky alebo emailom kontaktujte odbornú pomoc.

4. Častejší kontakt s rodinou a priateľmi

Izolácia k psychickej pohode rozhodne neprospieva. Je veľmi dôležité, aby ste boli v kontakte so svojou rodinou a priateľmi, avšak namiesto osobného stretnutia tvárou v tvár využite dostupné moderné technológie a komunikujte s nimi telefonicky či cez skype. Určite vás ukľudní, keď zistíte, že vaši blízki sú v poriadku, alebo sa porozprávate s človekom, ktorému dôverujete.

5. Uvedomte si, že...

  • ... všetko raz skončí. Aj keď nevieme presne, ako dlho a akým tempom sa bude koronavírus šíriť, príp. kedy dosiahne pandémia svoj vrchol, isté je, že nič netrvá večne. Na všetky otázky sa postupne dozvieme odpovede a vedci pracujú na vývoji lieku aj vakcíny.
  • ... nie sme úplne bezmocní. Práve naopak, dodržiavaním povinnej a dobrovoľnej karantény a bezpečnostných opatrení či odporúčaní máme na budúci vývoj situácie výrazný vplyv. Každý musí začať od seba. Takisto môžeme k obmedzeniu nákazy prispieť dobrým skutkom – susedovi seniorovi podarovať rúško alebo mu spraviť nákup.
  • ... nie všetko čo počujeme alebo čítame, je zaručene pravdivé. Informácie čerpajte len z overených zdrojov a médií, napr. z webových stránok Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) alebo lokálneho Červeného kríža. Obavy a rozrušenie z koronavírusu minimalizujete skrátením času, ktorý trávite sledovaním médií vrátane internetu. Sledovanie správ, ktoré pokladáte za znepokojujúce, obmedzte.