Neurologička MUDr. Ester Točíková: Neprogramujme sa na chorobu, skúsme urobiť z nevyhnutnosti príležitosť

O tom, že emócia strachu dokáže byť dobrý sluha, ale tiež zlý pán, hovorí neurologička MUDr. Ester Točíková zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.
MUDr. Ester Točíková

MUDr. Ester Točíková, neurologička | Zdroj: www.hippokrates.sk

Strach aj koronavírus je nákazlivý

Strach je chytľavou emóciou, najmä ak sa spája so všeobecným ohrozením nášho zdravia, čo predstavuje v dnešnej dobe nový koronavírus - COVID-19. Takisto ako strach, aj koronavírus je nákazlivý, ale chytľavosti strachu sa nevyrovná. Úplne postačuje, ak sa jeden človek bojí a o chvíľu sa strach presunie na okolie, zrazu sa boja všetci.

O strachu môžeme hovoriť však aj to, že ide o legitímnu emóciu, ktorá slúži na našu ochranu, lebo ak by sme sa vôbec ničoho nebáli, tak sa môžeme vystaviť nebezpečenstvu, a to môže predstavovať ohrozenie nášho zdravia a aj života.

Strach z nového koronavírusu je normálny

Obava a strach zo samotného koronavírusu a jeho šírenia je preto normálna. Zapína u nás potrebné obranné reakcie ako napr. že si ušijeme rúška, podriadime sa odporúčaniam, sme disciplinovaní, snažíme sa spolupracovať.

Opatrnosť a strach z nového koronavírusu nám pomáha prežiť toto náročné obdobie a samotný fakt, že koronavírus zmení naše životy na nejaký čas a obdobie.

Emócia strachu by však nemala dominovať nášmu vedomiu 24 hodín denne, nemala by rušiť spánok, privolávať zlé sny a panické reakcie, kaziť nám imunitný systém a kdesi hlboko v nás programovať chorobu,“ vysvetľuje MUDr. Ester Točíková zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.

Je možné, aby sme to dokázali strach z koronavírusu udržať v zdravých hraniciach, pod kontrolou ? V prvom rade si strach z nákazy koronavírusom pripusťme a nezatláčajme ho do podvedomia. Uvedomme si jeho cenu – jeho poslaním je chrániť nás a má svoje právoplatné miesto v živote. Ak ho prijmeme ako pomocníka, ktorý bude dohliadať na dodržiavanie nutných zdravotníckych opatrení, ostane skôr pod kontrolou.

Kreativita nám pomáha prežiť úzkosť

Silným pomocníkom proti úzkosti je naša tvorivosť. Neexistuje na svete človek bez tvorivého potenciálu, a preto každý z nás je zdrojom mnohých dobrých nápadov a riešení. Často ľudia podliehajú myšlienke, že nedokážu v momentálnej situácii tvoriť, pretože v zautomatizovaných životoch sme tvorivosť nepotrebovali.

arteterapia - kretivita

Kreativita a tvorivosť nám pomáhajú zvládať úzkosť, strach, ale aj a stres. | Zdroj: www.hippokrates.sk

Tu sa naskytá dôležitosť viesť vnútorný monológ otázkou: "Čo môžem urobiť v tejto situácii ja pre seba a čo môžem urobiť pre druhých?" Začnite hľadať, pátrať, snívať, vymýšľať, rozmýšľajte o sebe, svojej rodine, svojej komunite...a čo ste vymysleli, realizujte.

Tvorivosť je prameňom našej ľudskej sily.

Aktivity, ktoré pomáhajú ukľudniť sa

Pomôcť vám môžu aj kúpele v magnéziovej soli alebo kúpele s pridaním pár lyžíc kuchynskej soli a silným vývarom mäty, ktorý vylejete do vane. Kúpte sa približne 15 minút.

Ďalším pomocníkom v tejto mimoriadnej dobe je cvičenie – cvičte čokoľvek a akokoľvek. Iniciatíva šikovných ľudí na sociálnych sieťach je veľmi nápomocná, nie je problém pridať sa k rôznym aktivitám, ktoré sa organizujú práve cez sociálne siete alebo jednoducho môžeme založiť vlastné aktivity, ktoré budeme zdieľať.

Pomôžeme tým znížiť hladinu strachu v spoločnosti a prispieť k pozitívnej nálade, ktorá úzko súvisí aj s našim imunitným systémom a jeho schopnosťami sa voči infekciám brániť.

Ak svoj strach nedokážete ovládať, požiadajte o pomoc lekára

Ak svoj strach nedokážete a neviete ovládnuť, nech robíte čokoľvek, vtedy odporúčam kontaktovať lekára a požiadať o anxiolytiká (lieky proti strachu a úzkosti), ktoré je momentálne lepšie na obmedzenú dobu občas užiť, ako absolútne podľahnúť strachu.


Prečítajte si tiež súvisiacu tému:

Fyzioterapeutka radí, ako sa počas karantény udržať fit