Autizmus u detí: tento objav môže pomôcť lekárom odhaliť príznaky dlho predtým, ako sa porucha prejaví!

Skeny sledujúce abnormálne zmeny mozgu novorodencov majú potenciál umožniť detským lekárom odhaliť autizmus dlho predtým, ako sa objavia prvé príznaky.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Pre rodičov, ktorí zistia, že ich dieťa má autizmus, býva táto diagnóza často šokom. Ako by sa mohlo ich dieťa zdať zdravé a napokon byť diagnostikované s nevyliečiteľným ochorením?

Odkedy bol autizmus prvýkrát identifikovaný v 40. rokoch 20. storočia, vedci sa ho snažia vysvetliť. Príčina autizmu zostáva záhadou, ale vedci začínajú pomaly odhaľovať, čo sa deje v mozgu autistických detí.

Štúdie naznačujú, že príznaky autizmu je možné odhaliť už vo veku 3 mesiacov, dlho predtým, ako sa porucha prejaví. Včasné odhalenie by umožnilo zásahy, ktoré by mohli zabrániť poruchám spojeným s autizmom, alebo ich aspoň zmierniť.

Vedci vedia, že autizmus môže byť spôsobený celým radom génov, zdedených aj mutovaných, ako aj ďalšími faktormi, ako je pokročilý vek rodiča.

Mozog a diagnóza autizmus

Joseph Piven, psychiater na Univerzite v Severnej Karolíne, a jeho kolegovia, študovali 106 dojčiat, ktoré mali staršieho súrodenca s autizmom, čo znamenalo, že mali vyššiu šancu na rozvoj tejto poruchy.

Pri skenovaní mozgu dojčiat vo veku 6, 12 a 24 mesiacov pomocou magnetickej rezonancie zistili výrazné rozdiely medzi dojčatami, u ktorých sa neskôr vyvinul v autizmus, a tými, u ktorých nie.

Mozgy novorodencov, u ktorých bola diagnostikovaný autizmus, rástli rýchlejšie ako u ostatných, počnúc 6.mesiacmi ich života.

Ako píše portál National Geographic, prepojenie medzi zväčšením mozgu a následnou diagnózou autizmu bolo také silné, že vedci mohli použiť scany mozgov z magnetických rezonancií vo veku 6 a 12 mesiacov, na presné predpovedanie diagnózy autizmu u 8 z 10 dojčiat!

Skeny sledujúce abnormálne mozgové zmeny majú teda potenciál umožniť detským lekárom odhaliť autizmus ešte predtým, ako sa objavia prvé príznaky.

Oblečte sa do modrej!

Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti.

Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy.

2.apríl je Svetový deň povedomia o autizme. Podporu autistom a ich blízkym môžete vyjadriž aj tak, že si oblečiete niečo modré.

Ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete rozžiaria na modro. Táto farba je symbolom komunikácie.


Prečítajte si aj:

Súvis očkovania a autizmu: čo je na tom pravdy?

Onkologické, hematologické či neurologické ochorenia detí – pomáhajú v boji kmeňové bunky z pupočníkovej krvi?