Zarastajúce chĺpky? Koniec jahodovým nohám: 5 krokov k dosiahnutiu hladkej pokožky

Zarastajúce chĺpky, tmavé bodky, večne hrboľatá a suchá pokožka. Všetky tieto označenia sa skrývajú za pojmom ,,jahodové nohy“. V reklamách nám prezentujú žiletky s vysokým počtom čepieľok, ktoré by mali zaručiť ešte hladšiu pokožku a ešte krajšie vyzerajúce nohy. Zväčša je opak pravdou. Hoci naše kamarátky majú dobré skúsenosti, u nás to tak nie je. Prečo? Kde sa nastala chyba?!
Zarastajúce chĺpky? Koniec jahodovým nohám: 5 krokov k  dosiahnutiu hladkej pokožky

Trápia vás zarastajúce chĺpky na nohách?

S príchodom teplejších mesiacov naše letné odevy obmieňajú tie zimné. Do popredia sa dostávajú sukne, šaty, šortky, čo môže pre niektoré z nás predstavovať určitú formu starostí. Pokiaľ máte ambíciu nosiť spolu s kratším oblečením aj hladké ,,dokonalé“ nohy, no doposiaľ ste mali len negatívnu skúsenosť, prinášame vám pár tipov ako dosiahnuť požadovaný efekt.

Ako vznikajú jahodové nohy?

Tento ,,stav“ spôsobujú zväčšené vlasové folikuly a póry, ktoré zachytávajú baktérie, olej a odumreté časti pokožky. V dôsledku vystavenia kože vzduchu, stmavnú. Preto nám vzhľad takejto kože pripomína jahody. Nahromadená odumretá pokožka vo vlasových folikulách a póroch je príčinou zhrubnutia kože, teda zarastania chĺpkov.

Zarastajúce chĺpky

Zarastajúce chĺpky | Zdroj: Shutterstock.com

Môžem za nepekne vyzerajúce nohy ?

Nie je tajomstvom, že holením chĺpok skracujeme a tým posilňujeme jeho štruktúru. Čiže o pár dní narastie o niečo hrubší a tvrdší. Pokiaľ akceptujeme tento fakt, tak nasleduje starostlivosť o žiletku:

  • viacčepeľovú žiletku by sme mali vymeniť po 5-6 použitiach (častokrát je nám ľúto ich vyhodiť tak skoro, keď sme za ne zaplatili veľa peňazí)
  • oplachovanie pod horúcou/teplou vodou ju otupí
  • po každom použití treba svoju žiletku poriadne umyť a vydezinfikovať od čiastočiek kože, v opačnom prípade vytvoríte ideálne prostredie pre tvorbu baktérií

Ako dosiahnem efekt hebkých nôh?

  1. Používajte telový peeling - zbaví vás odumretých buniek pokožky.
  2. Vymeňte viacčepielkovú žiletku za menej čepielkovú alebo epilátor.
  3. Po holení opláchnite nohy chladnou vodou, aby sa vám uzatvorili póry.
  4. Pri umývaní používajte antibakteriálne mydlo.
  5. Podráždenú pokožku hydratujte telovým mliekom alebo použite výrobky obsahujúce kyselinu mliečnu, ktorá si poradí aj so zarastenými chĺpkami.
5 krokov k vysnívaným nohám

5 krokov k vysnívaným nohám | Zdroj: súkr.archív


Prečítajte si tiež:

Zarastajúce chĺpky - ako sa s nimi vysporiadať?