Retinol – ako si zachovať mladistvý vzhľad pleti

Možno ste už o tekutom zázraku, ktorý sa aktívne podieľa napríklad na minimalizovaní známok starnutia, zmenšovaní pórov či odstraňovaní akné, čítali. Retinol tvorí hlavnú zložku v produktoch, ktoré sú zamerané na starostlivosť o pleť či už staršiu alebo problematickú.
Retinol – ako si zachovať mladistvý vzhľad pleti

Zdroj: Christin Hume / Unsplash.com

Čo je retinol?

Retinol je typ retinoidu, ktorý priamo súvisí s vitamínom A, dokonca môžme tvrdiť, že ide o synonymum. Medzi skutočné poklady však nepatrí retinol ako taký, ale kyselina retinová (tretinoín). Túto kyselinu pokožka okamžite využije, zatiaľ čo voľne dostupnému retinolu proces vstrebávania trvá dlhšie. Treba počítať s tromi až šiestimi mesiacmi, vtedy sú už zmeny badateľné.

Suchá pleť a retinol

Keďže suchá pokožka je výrazne citlivejšia od ostatných typov pleti, zvolíme prípravok s najnižšou koncentráciou retinolu, aby si tvár pomaly zvykala. Vyhneme sa tak nepríjemnej vyrážke.

Aj v prípade zmiešanej a mastnej pleti musíme počítať s vedľajšími účinkami (podráždenie, olupovanie, začervenanie, fotosenzitivita).

Čo by sme mali vedieť pred použitím retinolu

  • Fotosenzitivita je citlivosť na slnko/svetlo, ktorú retinoid spúšťa. Preto sa odporúča každé ráno použiť krém s ochranným faktorom.
  • Pleť bude stopercentne podráždená, ale to nie je dôvod k prerušeniu ,,kúry“. Po dvoch až troch týždňoch sa pokožka prispôsobí.
  • Používajte hydratačné krémy.
  • Retinol sa používa aj v okolí očí, v ktorom sa najčastejšie tvoria vrásky.
  • Tehotné ženy by mali s aplikáciou retinolu počkať.

Aký koncentrát používať?

  • Začiatočníci – 0.1 % až 0.2%
  • Mierne pokročilí – 0,3 % až 0,5%
  • Pokročilí- 1%

Prečo používať retinol, keď kyselina retinová je účinnejšia?

Kyselina nie je voľne dostupná, je na predpis.

Majte na pamäti, že retinol dopomáha celkovému mladistvému vzhľadu, preto nezanedbávate zdravú životosprávu a zodpovednú starostlivosť o pokožku.


Súvisiaca téma:

Najdôležitejšie vitamíny pre pleť