Ako možno šetriť kĺby vo vysokom veku

Väčšina ľudí na svoje kĺby veľmi nemyslí, až do tej doby, kým sa nezačnú sťažovať. V tomto článku vám prinášame zopár rád, ako možno šetriť kĺby vo vysokom veku.

Prestaňte fajčiť

Fajčenie a tabak patria medzi najrizikovejšie faktory, ktoré spôsobujú nielen kardiovaskulárne problémy. Keďže fajčenie zvyšuje zápalové procesy v organizme, pre vaše kĺby je fajčenie ako tichý zabijak, pretože zápaly v organizme kĺbom neprospievajú a dokonca spomaľujú aj liečbu zranení. Ak pre vás nie je možné len tak prestať fajčiť, obmedzte aspoň počet cigariet.

Vymeňte energetické nápoje a sódu za vodu

Voda tvorí 80% percent ľudského organizmu. Ak nemáte dostatok príjmu tekutín, vaše telo si ich berie z chrupaviek a iných tkanív. To môže mať obrovský vplyv na vaše kĺby. Nahraďte sódu a energetické nápoje vodou. To vám pomôže lepšie hydratovať vaše kĺby aj srdce.

Neviete presne, koľko vody by ste mali denne prijať? Tak potom sa riaďte pravidlom, že musíte stále myslieť na to, či máte v každej chvíli dostatok vody. Ak sa cítite smädní, pite. A nezabudnite zvýšiť príjem tekutín počas horúceho počasia a počas športovania.

Nezaťažujte svoje kĺby

Vaše kĺby sú uspôsobené na to, aby zniesli určitú dávku tlaku. Ak kĺby preťažujete, každých kilogram hmotnosti navyše, ktorý kĺbom naložíte, pridáva ďalšiu dodatočnú hmotnosť vašim kolenám. Ak zase kĺby nezaťažujete vôbec, môžu vám zase ochabnúť svaly, ktoré sú podporou pre vaše kĺby. Ak máte prebytočnú hmotnosť, dohodnite si konzultáciu o odborníka, aby ste si dohodli tréningový program a nový jedálniček.

Pred cvičením sa zahrejte a po cvičení sa ponaťahujte

Veľa ľudí chodieva priamo z práce do fitness centra. Po dlhej sedavej práci však nezabudnite, že pred cvičením si treba zahriať kĺby aj svaly, aby sa dostali „do švungu“. Ak však kĺby ani svaly pred cvičením nezahrievate a priamo z kancelárskej stoličky sa vrhnete na náročné záťažové cvičenia, môžu na to najhoršie doplatiť práve vaše kĺby.

Po skončení posilňovania nezabúdajte na strečing a uvoľňovacie cvičenia.

Počúvajte svoje telo a nezabúdajte na kolagén

Ak začnete cítiť bolesť, je to signál, že máte prestať alebo spomaliť. A doplniť si kolagén. Ten sa s pribúdajúcim vekom už len a len stráca. Ak máte pocit, že ho máte nedostatok, alebo vám váš lekár odporučil užívanie kolagénu, poraďte sa v lekárni, ktorý druh výživového doplnku má certifikát kvality a aké dávkovanie sa vo vašom veku odporúča. A nezabudnite na pozitívne myslenie. Aj pozitívne myslenie potláča bolesť a myšlienka na príjemné veci prináša v živote úľavy.


Prečítajte si tiež súvisiaci obsah:

Čistý kolagén vyživuje a pomáha