Epidemiologička: Antibakteriálny gél a mydlo je zbytočné kombinovať, rukavice do obchodu netreba. 5 rád od odborníčky, ktoré sa vám počas pandémie zídu

Antibakteriálne gély môžu byť vhodnou alternatívou, ak nemáme k dispozícii umývadlo, alebo ak je umývanie rúk časovo náročné, napríklad pri obsluhe zákazníkov v obchode. Antibakteriálny gél a mydlo sa podľa epidemiologičky nikdy nemajú kombinovať.
Gumené rukavice pri nakupovaní počas pandémie nie sú potrebné, radí epidemiologička

Zdroj: Pixabay.com

Týka sa to všetkých, malých, mladých, aj skôr narodených. Aj keď sa situácia so šírením koronavírusu zlepšuje, hygienické zásady musíme naďalej dôsledne dodržiavať, či sme doma alebo  vo verejných priestoroch.

Rada 1: Na ochranu pred novým koronavírusom, je vhodné mať doma tekuté mydlo a čistiaci prostriedok na umývanie domácnosti

"Môžeme využiť aj rôzne prírodné čistiace prostriedky, napríklad na báze esenciálnych olejov. Nie je potrebné mydlo s dezinfekčnou prísadou ani žiadna agresívna dezinfekcia v rámci vnútorného prostredia domácnosti," hovorí RNDr. Mgr. Jaroslava Brňová PhD. z oddelenia nemocničnej hygieny a epidemiológie Fakultnej nemocnice Trnava.

Rada 2: Dezinfekčné prípravky patria najmä do nemocníc a priestorov, kde sa zhromažďuje viac ľudí. Bežné upratovanie bez dezinfekcie odstráni viac ako 90% škodlivín

"Vírus SARS-CoV-2 má obal z tukov, ktorý aj mydlová voda efektívne rozpúšťa. Vírus sa potom stane zraniteľným a stráca schopnosť ďalšieho šírenia. Voľne v prostredí bez živej bunky sa vírus nedokáže množiť," vysvetľuje odborníčka.

Rada 3: Antibakteriálny gél a mydlo nie je potrebné kombinovať

"Je to úplne zbytočné a škodí to pokožke rúk. Navyše aplikácia alkoholového prostriedku v podobe gélu alebo tekutiny sa na vlhkej pokožke rúk môže zriediť a stratiť deklarovaný dezinfekčný účinok," objasňuje.

Rada 4: Pri bežných činnostiach, napríklad pri nakupovaní, netreba používať jednorazové gumené rukavice, tie sú nevyhnutné najmä v zdravotníctve

"V každodenných činnostiach môže fungovať akurát psychologický efekt, pretože s rukavicou na ruke si na tvár budeme siahať minimálne. To, že máme rukavice na sebe, môže dopadnúť tak, že vlastne chránime len seba a mikroorganizmy na rukavici roznášame všade do okolia a ohrozujeme ľudí okolo nás," dodala.

Rada 5: Rukavice používajte len jednorázovo a nikdy by sa nemali dezinfikovať pre ďalšie použitie

Po použití treba rukavice vyvrátiť naruby a vyhodiť do odpadu. Potom je vhodné si umyť alebo vydezinfikovať ruky.


Ďalšie užitočné tipy:

Ako si vyrobiť dezinfekčný gél na ruky doma? Potrebujete iba tieto 3 ingrediencie!

Kedy a ako si správne umývať ruky?