Záhadné ochorenie detí znepokojuje New York. Pripomína Kawasakiho syndróm, no deti majú v krvi protilátky proti koronavírusu!

V štáte New York čoraz častejšie diagnostikujú u detí záhadnú chorobu, symptómami podobnú Kawasakiho syndrómu. Lekárov znepokojuje fakt, že 81% detí, ktoré ochorenie postihlo, malo v krvi protilátky proti novému koronavírusu SARS-CoV-2.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Deti majú v krvi protilátky proti novému koronavírusu

Starosta New Yorku Bill de Blasio informoval, že už bolo zistených 38 prípadov tohto záhadného ochorenia, pri ktorom sú rôzne časti tela postihnuté zápalovými procesmi.

Medzi príznaky ochorenia pripomínajúceho Kawasakiho syndróm, patria pretrvávajúca horúčka, vyrážky, bolesti žalúdka a zvracanie. Väčšina detských pacientov mala pritom v krvi protilátky proti novému koronavírusu SARS-CoV-2.

V New Yorku momentálne preverujú 85 možných prípadov tejto choroby, pričom má zrejme na svedomí už tri úmrtia detí. V procese preverovanie sa ďalšie dve úmrtia.

Starosta New Yorku vyzval všetkých rodičov, ktorých deti mali opísané príznaky, aby okamžite vyhľadali lekársku pomoc. Všetky postihnuté deti by mali byť testované na koronavírus a príslušnú protilátku, aby sa objasnila možná súvislosť ochorenia s koronavírusom.

Z doteraz testovaných detí bolo 47% infikovaných a 81% malo v krvi protilátky.Symptómy záhadného ochorenia sú pritom podobné prejavom Kawasakiho syndrómu.

Čo je Kawasakiho syndróm?

Je to detská choroba, ktorá spôsobuje zápal v tepnách, žilách a kapilárach a ovplyvňuje aj lymfatické uzliny.

Vyskytuje sa skôr u detí ázijského a tichomorského pôvodu a častejšie je syndróm prítomný u chlapcov. Vo väčšine prípadov sa deti zotavia počas niekoľkých dní liečby bez vážnych problémov.

Neliečenie Kawasakiho syndrómu môže viesť k vážnym ochoreniam srdca.

Prípady nového ochorenia, potenciálne súvisiaceho s novým koronavírusom, boli hlásené aj z Veľkej Británie, Francúzska a ďalších európskych krajín. Väčšina detí sa uzdravila.


Prečítajte si aj ďalšie aktuality k téme:

Vedci objavili protilátku, ktorá môže zabrániť koronavírusu infikovať zdravé bunky!

Toto miesto na našom tele je vstupnou bránou pre koronavírus!