Správne fungujúci lymfatický systém: tajomstvo dlhodobého zdravia

Hlavným problémom súčasnej populácie je nedostatok pohybu a celkovo zlá životospráva. Stagnujúci lymfatický systém je dôležité obnoviť a aktivizovať, aby sa sám organizmus prečistil. Lymfatický systém je neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému. Je to vlastne jediný systém, kde sa uchovávajú, ale aj transportujú z tela von škodliviny, vznikajúce pri funkcii organizmu.

Do lymfy tiež vnikajú škodliviny z vonkajšieho prostredia vzduchom alebo potravinami. Lymfatický systém je hlavným faktorom obranyschopnosti organizmu, má rozhodujúci podiel na všetkých chorobách dnešnej doby.

Lymfatický systém je zložený z lymfatických ciev, lymfatických uzlín a orgánov ako je slezina, detská žľaza - týmus, slepé črevo a mandle.

Lymfatický obeh sa veľmi podobá krvnému obehu

Lymfatický obeh roznáša po tele lymfu. Ide o priezračnú a bezfarebnú tekutinu.

V lymfe sa „kúpu“ všetky bunky tela. Prečisťuje bunky, pracuje súbežne s obehovým systémom a skladá sa zo siete lymfatických ciev, podobným tepnám a zo stoviek lymfatických uzlín, rozptýlených po celom tele.

Lymfa vteká a vyteká z krvného obehu skrz polopriepustné membrány, pričom privádza k bunkám živiny a odplavuje odpadové produkty. Lymfa obsahuje vodu, bielkoviny, tuky a lymfocyty.

Odpadové produkty sú vyplavované z buniek, filtrované cez lymfatické uzliny, ktoré sú nahromadené vo väčšom počte najmä pod pazuchami, na krku, slabinách, bruchu a prsiach.


Prečítajte si tiež:

Ako vyzerá váš lymfatický systém?


Medzi príznaky pomalého lymfatického systému patria:

  1. napúchanie prstov a nôh

  2. bolesť alebo stuhnutie svalov

  3. únava

  4. zápcha

  5. suchá alebo svrbivá koža

  6. studené ruky a nohy

  7. celulitída

  8. časté a opakujúce sa infekčné choroby z oslabeného imunitného systému

Prečistenie lymfatického systému

Lymfodrenáž – masáž, ktorá rozprúdi lymfu

Lymfodrenáž napomáha spriechodniť povrchové lymfatické cievy. Zlepší priechodnosť lymfatických ciev, to znamená zvýšený odtok škodlivín z tkaniva. Lepší tok lymfy má tiež estetický efekt, dochádza k zmenšeniu odtoku aj zlepšeniu celulitídy. Lymfodrenáž môže byť prístrojová alebo ručná lymfatická masáž.

Rozpumpujte lymfatický systém pohybom

Lymfatický systém úzko súvisí s krvným obehom. Pokiaľ rozpohybujete krvný obeh, odrazí sa to i na lymfatickom obehu. Pohybom tento systém aktivujete a dôjde k odplaveniu škodlivín z tkanív. Akýkoľvek pohyb je pre lymfatický systém užitočný.

Kvalita životosprávy

Pokiaľ si chce človek udržať zdravie a dobrú kondíciu, mal by dodržiavať pitný režim. Najlepšie, ak bude piť prevažne čistú vodu.

Čo sa týka stravovania, stavte na množstvo ovocia a zeleniny. Konzumujte kvalitné tuky ako sú avokádo, omega-3 mastné kyseliny, kokosový olej.

Účinné je i ľadové sprchovanie, resp. otužovanie vo vode, pretože zlepšuje prietok lymfatického systému.

Choroby lymfatického systému

Lymfedém

Lymfedém je ochorenie prejavujúce sa napúchaním. Vzniká ako následok chybnej funkcie lymfatického systému, pri ktorom dochádza ku hromadeniu tekutiny (lymfy, miazgy) v tkanivách. Rozlišujeme primárny a sekundárny lymfedém:

Primárny lymfedém

Dedičný lymfedém - dôležitá rodinná anamnéza. Tento druh lymfedému sa väčšinou dedí z matky na dcéru. Porušená funkcia lymfatického systému je u primárneho lymfedému zapríčinená nesprávne vyvinutým lymfatickým systémom.

Sekundárny lymfedém

Vyskytuje sa priebehu života. Môže byť spôsobený upchatím lymfatických uzlín, zlým odtokom lymfy, čím dochádza k lymfostáze - hromadenie tekutiny a vznik opuchu. Sekundárny lymfedém sa môže objaviť v akomkoľvek veku.

Flebolymfedém

Je napúchanie rozvíjajúce sa u pacientov s chronickou žilnou insuficienciou (znamená to nedostatočnú činnosť alebo slabosť). Vzniká na podklade žilnej hypertenzie, zapríčinenej zmenami štruktúry a funkciami žilného systému.

Príznaky lymfedému

Lymfedém sa môže objaviť na všetkých miestach, kde sa tvorí lymfa.

Prvá známka lymfedému nie je napuchnutie, ale skôr tlak, neurčitá bolesť a zhoršenie funkcie danej končatiny.

V ďalšej fáze je už prítomné napuchnutie (bledý, chladný, nebolestivý).

Tretie štádium lymfedému sa prejavuje tuhým, bledým napuchnutím, ktoré obmedzuje pacientovu pohyblivosť v postihnutej oblasti. Koža je v mieste napuchnutia tlstá.

Najťažšia forma štádia lymfedému je označovaná ako elefantiáza (slonia noha). Koža je v tomto štádiu stuhnutá, pohyblivosť kĺbov v postihnutej oblasti je veľmi obmedzená.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako vyzerá váš lymfatický systém?