Detské ihriská a pieskoviská sú znovu otvorené. Rodičia, na toto si dávajte počas pandémie pozor!

Hlavný hygienik SR Ján Mikas povolil vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu otvorenie detských ihrísk a pieskovísk, nachádzajúcich sa v exteriéroch obcí či mestských častí. Rodičia, viete na čo všetko treba počas koronakrízy myslieť pri hre detí na pieskovisku?
Neudržiavané a nezabezpečené pieskovisko- riziko ohrozenia zdravia detí

zdroj:pxfuel.com

Neudržiavané a nezabezpečené pieskovisko- riziko ohrozenia zdravia detí

Predtým, ako svoje dieťa pustíte na ihrisko či pieskovisko, by ste ho mali poriadne skontrolovať. Voľným okom môžete vidieť hrubé znečistenie piesku, napríklad skaly, rozbité sklo, injekčné striekačky, plechovky s ostrými hranami či zvieracie exkrementy.

Mikróby však voľným okom neodhalíte. Dieťa si môže z pieskoviska odniesť rôzne bakteriálne, parazitárne a vírusové ochorenia. Najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom je mrľa detská.

Pozor si treba dať aj na infekciu pásomnicou detskou, hlístou detskou, škrkavkou detskou, psou i mačacou. Rizikom je aj parazit Toxoplazma gondii, ktorý vyvoláva toxoplazmózu.

Hoci pieskovisko predstavuje pre deti určité zdravotné riziko, určite netreba deťom jeho návštevu zakazovať.

Hra v útlom detskom veku je prirodzený spôsob, ako si vypestovať sociálne návyky medzi rovesníkmi a rozvíjať primeraný spôsob komunikácie, aj jemnú motoriku.

Dôležitá je výchova detí k základným hygienickým návykom, ako napr. nedávať si ruky do úst pri hre, umývať si ruky pred jedlom a po hrách.

Zásady, ktoré treba dodržiavať na detských ihriskách počas pandémie

  • obmedzený počet súčasne sa hrajúcich detí (odporúčanie pre rodičov zabezpečiť odstup detí v okruhu 2 metrov)

  • povinnosť nosenia rúšok v zmysle aktuálne platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR

  • povinnosť rodičov alebo osôb sprevádzajúcich deti zabezpečiť, aby sa deti fyzicky minimálne kontaktovali

  • povinnosť rodičov alebo osôb sprevádzajúcich deti mať so sebou prostriedok na dezinfekciu rúk

Čo keď natrafím na rizikové detské ihrisko či pieskovisko?

Ak dávate ako rodičia podnet na verejné pieskovisko, je potrebné adresovať ho zriaďovateľovi ihriska s pieskoviskom. Vo väčšine prípadov je to samospráva, resp. obec.

V prípade pieskoviska, ktoré je súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež, spíšte podnet príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva SR. Zákonom stanovená lehota na vybavenie podnetu je 30 dní.

Kontrola technického stavu a bezpečnosti detských atrakcií na ihriskách je v kompetencii Slovenskej obchodnej inšpekcie.


Prečítajte si aj:

Hladina hormónov u dojčiat môže signalizovať autizmus, tvrdí nová štúdia. Rodičia, poznáte tieto príznaky autizmu?

Záhadné ochorenie detí znepokojuje New York. Pripomína Kawasakiho syndróm, no deti majú v krvi protilátky proti koronavírusu!


Novino

na nás to žiadden dopad nemalo. Deti mam vačšie a pieskoviska ich nezaujimaju. Teraz maju obdobie bicyklovania, pretože maju nove detske bicykle Rascal