Viete si predstaviť život bez mydla? Ako vám môže poslúžiť?

Mydlo používame každodenne, ale len málokto sa zamýšľa nad tým, akú dôležitú úlohu zohráva v našom živote. Bez mydla by sme sa určite nezaobišli pri umývaní rúk a celkovej telesnej hygiene. No má aj mnohé ďalšie využitia, o ktorých ste pravdepodobne ani netušili. Po prečítaní tohto článku sa na mydlo budete pozerať úplne inak ako doposiaľ. A možno vám niektoré tipy prídu práve vhod!
mydlo na umývanie rúk

Zdroj: Pixabay.com

Mydlo - čistota tela

V prvom rade, mydlo dokáže znehodnotiť, a spolu s vodou odstrániť z povrchu nášho tela baktérie, vírusy a nečistoty. A teda nás chráni pred rôznymi chorobami. Na pravidelné umývanie rúk a celkovú hygienu sa najmä v súčasnosti kladú vysoké nároky.

Dezinfekčné, antiseptické, antibakteriálne, protiplesňové a antioxidačné účinky v mydle zabezpečuje napr. propolis. Včely ho získavajú zo živice a silice stromov a kríkov. Aké je konkrétne zloženie propolisu, závisí od úľa, oblasti alebo ročného obdobia. V typickom propolise sa nachádza asi 50 prírodných látok. Tekutý propolis sa užíva vnútorne – na lepšiu imunitu, pri prechladnutí horných dýchacích ciest, pre zdravé hrdlo a ústnu dutinu, alebo pre správne fungovanie krvného obehu. Taktiež ho možno použiť ako vonkajšiu tinktúru na podporu regenerácie pokožky a rýchlejšie hojenie rán. Rovnako blahodarne na pokožku pôsobí propolis aj v mydle. Propolisové mydlo je vhodné na bežnú, no najmä citlivú pleť – pomáha pri plesniach, ekzémoch a akné.

Pri výrobe mydla vzniká hodnotný glycerín. V bežných toaletných mydlách ho však nenájdete, pretože počas výrobného procesu sa oddelí a následne použije v potravinárskom, kozmetickom alebo farmaceutickom priemysle. Je to škoda! Má totiž vynikajúce zvlhčujúce vlastnosti a zabraňuje vysúšaniu a podráždeniu pokožky. Opakom priemyselne vyrábaných mydiel sú doma vyrobené mydlá s glycerínom a prírodnými ingredienciami.

Ďalšie tipy:

  • Sklá okuliarov umyté mydlovou vodou sa v zime tak ľahko nezahmlia.
  • Namiesto peny na holenie môžete použiť detské mydlo na jemnú pokožku.
  • Svrbenie po poštípaní hmyzom sa utíši, ak si ranu potriete kúskom mydla.
mydlo

Zdroj: Pixabay.com

Mydlo - odstraňovač škvŕn

Prvá verzia mydla vznikla dlhým varením tukov s popolom. Udialo sa tak v Babylone okolo roku 2800 p. n. l. Skôr ako na telesnú hygienu sa mydlo používalo na pranie.

Ak preferujete zdravý životný štýl a pravidelne športujete, potom vo vašom šatníku určite nechýba kvalitné športové oblečenie značky toni sailer, kjus, bogner, obermeyer, a pod. Za kvalitu a značku sa platí, preto iste každého zamrzí, ak sa na športovom oblečení vyskytnú fľaky od masti, krému, make-upu, potu, krvi alebo trávi. Funkčné oblečenie si vyžaduje špeciálnu údržbu. Veľmi účinným a šetrným pomocníkom pri odstraňovaní škvŕn z vlneného termoprádla, lyžiarskych búnd, nohavíc či mikín je žlčové mydlo.

Postup: Znečistenú oblasť namočte do studenej vody. Na fľak naneste žlčové mydlo a látku jemne pošúchajte hubkou alebo rukou. Nešúchajte príliš dlho a silno, aby ste nepoškodili vlákna. Následne miesto prepláchnite studenou vodou. Postup opakujte, kým škvrna nezmizne alebo aspoň nebude menej viditeľná. Nakoniec oblečenie vyperte tak ako vždy, resp. ako je uvedené na štítku od výrobcu (s vhodným pracím prostriedkom a na šetrnom programe).

Ďalšie tipy:

  • Zaseknutý zips rozjazdíte pomocou mydla zmiešaného s pár kvapkami vody. Stačí tento roztok naň naniesť a popoťahovať. (Účinkuje to aj pri zaseknutom prsteni na prste.)
  • Rýchlik na dámskych silonkách spomalíte až zastavíte bezfarebným lakom na nechty, ale aj tekutým mydlom.
  • Mydlo v skrini prevonia oblečenie a odpudzuje mole šatové. Proti moliam zaručene funguje levanduľová a citrusová vôňa.

Mydlo ako darček

Mydlo nemusí mať len klasický hranatý tvar. Z mydla sa dajú formovať rôzne tvary – od jednoduchých srdiečok až po komplikované kvety. Absolútnym vrcholom sú mydlové kytice. Kvetmi, či už živými alebo mydlovými, môžeme vyjadriť lásku, vďaku, priateľstvo, radosť, a oveľa viac. Mydlová kytica je originálna, dekoratívna, nezvädne a šíri príjemnú vôňu dlhé mesiace.

Ako si poradiť s výberom vhodnej mydlovej kytice?

Každý kvet má svoju symboliku. Napríklad ruže evokujú vášeň a túžbu. To však neznamená, že sú vhodné len pre priateľku alebo manželku. Závisí od toho, akej sú farby a s akými kvetmi skombinované. Tmavšia farba vypovedá o intenzívnejších citoch.

Povedzme, že chcete vyjadriť jednotu – v tom prípade by kytica mala byť zostavená z červených a bielych ruží a hodí sa na výročie svadby rodinných priateľov alebo rodičov. Čisto červené ruže vyjadrujú „milujem ťa“, ale aj vďaku. Ak ich teda venujete manželke, mame alebo otcovi, je to v poriadku. S kyticou v červeno-žltej kombinácii môžete ísť blahoželať k promóciám. Pre mladé dievča, napr. dcéru, je vhodná kytica z pukov bielych ruží. Ak sa rozhodnete venovať ruže kamarátke, vyberajte ružové, oranžové, prípadne žlté.

Pri výbere mydlovej kytice, sa nemusíte riadiť len farbou, ale aj vôňou. Srdiečkový box s fialovými a bielymi mydlovými kvetmi vonia levanduľou. Ako už bolo spomenuté, levanduľová vôňa chráni šaty pred moľami, a okrem toho upokojuje psychiku. Kytica môže byť pekným darčekom pre mamu, kamarátku, babičku, ... Pre každého, kto obľubuje Provence štýl a relax.


Ľudí tiež zaujalo:

Hygiena rúk: zdravie máme vo vlastných rukách!

Je to odskúšané, tieto 3 koníčky vás spravia šťastnejšími! Jedným z nich je včelárstvo