Ako sa „home“ premenil vplyvom koronavírusu na „home office“

Aktuálna situácia v spojení so šíriacim sa koronavírusom priniesla na trhu práce mnoho zmien. Firmy aj samotní zamestnanci bojujú s neistotou a nepredvídateľnosťou najbližších mesiacov. Klesá dopyt, stúpa nezamestnanosť. V tomto ohľade znie práca z pohodlia domova ako luxusná dovolenka. No aj práca v podobe „home office“ v sebe skrýva mnoho úskalí. Pre mnohých z nás je dennou realitou už celé týždne. Čo so sebou prináša? Pozreli sme sa na to bližšie.
Samsung Galaxy watch

Zdroj: Samsung

Pred nastolením obmedzení, ktoré ovplyvnili náš pracovný život a otvorili dvere hromadným „home officom“, predstavovala práca z domu v rámci Európskej únie v priemere okolo 5% zamestnancov. O trochu viac po nej všeobecne siahajú ženy než muži. Medzi krajiny, ktorého ho najviac využívajú patria Holandsko a Fínsko, no obľúbenou formou práce je aj v Luxembursku či Rakúsku. Naopak, v takom Bulharsku takto pracuje len niečo okolo 0,5% obyvateľov. Dnes je omnoho viac súčasťou i pracovného režimu Slovákov. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať ako ideálna forma zárobku, nie je pre každého. Vyžaduje si veľkú dávku disciplíny, sebaovládania a mnohokrát aj nadčasov.

Cenné minúty vieme získať alebo ich presunúť inam

Za jeden z jej najväčších benefitov., ktoré práca z domu prináša, je označovaná absencia cestovania do práce. Práve to je i jeden z hlavných dôvodov, prečo je tak obľúbený vo vyspelých západných krajinách. Predsalen, doprava sa neúprosne každým rokom zhusťuje a ušetrená hodina, ktorú by ste inak strávili v kolóne vo svojom aute, je veľmi cenná. K tomu pripočítajte druhú, cestou z práce a ste v pluse cenný čas, ktorý môžete venovať rodine.

Lenže, každá minca má dve strany, a tak, častokrát, čo ušetríte na doprave, „odžijete“ na konferenčných hovoroch, komunikovaním cez hromadný e-maily alebo nadčasmi v nočných hodinách, lebo skrátené uzávierky nepustia. V princípe, pracovný deň z domu častokrát býva podstatne dlhší, než by ste sedeli v kancelárii. Samozrejme, samotnú prácu z domova veľmi ovplyvňuje konkrétny charakter zamestnania. Len ťažko by sme mohli napríklad vzájomne porovnávať dennú náplň práce programátora, marketingového manažéra, novinára a grafika. Ak však strávite väčšinu časť dňa konferenčnými hovormi, mali by ste siahnuť po slúchadlách, ktoré zabezpečia, že vás nebude rušiť okolie a zároveň vás bude dobre počuť aj druhá strana. Ideálnymi sú napríklad bezdrôtové slúchadlá Samsung Galaxy Buds+ s adaptívnym systémom 3 mikrofónov pre krištáľovo čisté hovory, ktoré viete prostredníctvom bluetooth prepojiť či už s vašim notebookom alebo smartfónom.

Celkovo ale už skoršie prieskumy ukazujú, že napriek začiatočným obavám zamestnávateľov, produktivita u zamestnancov, ktorí pracujú z domova je vyššia ako u tých, ktorí do práce dochádzajú. Navyše, pokiaľ nie ste viazaný presným pracovným časom, viete si prácu a súkromné aktivity rozdeliť do jednotlivých hodín dňa podľa svojej preferencie. Pripočítajme k tomu ušetrené nájmy pre zamestnávateľov a dôvod obľúbenosti je na svete.

Práca z domu je ale dnes iná

Teraz ale vezmime do úvahy dôležitý fakt, ktorý nám celkovú mozaiku zamieša. A síce, že dnes ani práca z domu nemá svoju tradičnú podobu. Prečo? Lebo z rovnice vypadáva možnosť vyvažovať uzavretý pracovný život stretávaním sa s ľuďmi, venovaniu sa spoločenským aktivitám či cestovaniu. Stereotyp a izolácia tak naberajú úplne iné rozmery. Práve to je na práci z domu najviac nebezpečné a pre mnohých aj dôvodom, prečo ju nakoniec nemôžu vykonávať. Dnes, vplyvom obmedzení, sme izolovaní doma či už pracujeme, alebo nie. To si vyžaduje mimoriadnu dávku sebadisciplíny a nastolenie režimu. Navyše, posúvajú sa i nároky na pracovnú výkonnosť a dostupnosť. Sme doma, sme online, môžeme pracovať koľko je potrebné. Čo môže viesť k skorému vyhoreniu, prepracovanosti a psychickej nepohode.

Preto je dôležité, zaradiť do svojho pracovného dňa aspoň malý pohyb. Zacvičiť si, ponaťahovať sa. Pre celkové sledovanie svojej kondície sú ideálnou voľbou „smart watch“. Napríklad také Samsung Galaxy Watch Active. S nimi budete mať dokonalý prehľad o celkovej fyzickej aktivite. Ponúkajú, mimo iné, meranie tepu zo zápästia, výpočet kalórií, meranie vzdialeností a rýchlosti, ale aj meranie vyjdených poschodí či intervalový tréning. Dokonca vám odmerajú aj váš spánok. To všetko navyše v štýlovom prevedení.

Čo nám zmena ukázala

Pre mnohých bol najväčším prekvapením samotný fakt, že sa to dá. Je možné pracovať z domu plnohodnotne a výkonne, a to aj hromadne. Stalo sa to bežným aj pre spoločnosti a odvetvia, ktoré vo svojej firemnej DNA predtým nič také nemali, ani si to nevedeli predstaviť. Do budúcnosti sa preto dá predpokladať, že časť takéhoto fungovania si osvoja, budú aj naďalej prístupné práci z domu pre časť i väčšinu zamestnancov, kde to bude možné. Mnohí si osvojili virtuálnu komunikáciu prostredníctvom dostupných komunikačných aplikácií a programov. Zároveň si otestovali schopnosť vydržať pracovné tempo a nasadenie aj v náročnej monotónnosti.

Karolinka1

my mame home office od marca. Do kancelarie chodim dva dni v tyždni. Aspon som si konečne doma spravila domacu pracovnu. Sice len maly kutik, kde mam stol a kancelarsku stoličku MULTISED - kancelářská židle BZJ 393 - černá ale aspon je efektivita prace ovela vyššia, ako keby som pracovala v obyvačke na sedačke a ešte pri telke :)

sonicka_s

ludia pracuju z domu formou hom eoffice a vo velkom kupuje vybavu do domacej kancelarie, stol, kancelarske stoličky