Iba 30 minút jogy denne môže zvýšiť šancu v boji s rakovinou prsníka až o 70%, tvrdí nová štúdia vedcov. 5 benefitov jogy pre zdravie ženy!

Pol hodina pravidelnej fyzickej aktivity tiež znižuje riziko návratu nádoru o viac ako polovicu.
Benefity jogy pre ženské zdravie

Zdroj: Pexels.com

Podľa nového výskumu dokáže polhodina jogy, chôdze alebo bicyklovania denne zvýšiť šance žien na prežitie rakoviny prsníka o takmer 70%.

Vedci tiež zistili, že 30 minút denného cvičenia by mohlo znížiť riziko návratu nádoru o viac ako polovicu, aj pri pacientkách s najagresívnejšími formami rakoviny prsníka.

Štúdie sa zúčastnilo 1 607 amerických ženách, ktorých rakovina prsníka sa už rozšírila do lymfatických uzlín alebo ktorých primárny nádor bol veľký.

Vedúca autorka štúdie Dr. Rikki Cannioto, epidemiologička v Roswell Park Comprehensive Cancer Center v New Yorku, si dala za cieľ zistiť vplyv množstva cvičenia a jeho načasovanie na ženy s rakovinou prsníka, ktoré sú vysoko rizikové.

Počas štúdie zistili, že ženy, ktoré cvičia nielenže žijú dlhšie, ale po liečbe majú menšiu pravdepodobnosť, že sa choroba vráti.

Ďalším zaujímavým zistením štúdie je, že pacientky, ktoré venovali miernemu cvičeniu dve a pol hodiny týždenne, pred liečbou aj po liečbe, mali o 68 % menšiu pravdepodobnosť, že zomrú, alebo sa im rakovina vráti.

Tieto výsledky naznačujú lekárom a pacientom, že aj mierne cvičenie, ktoré sa začne po liečbe rakoviny, môže pomôcť ženám s vysokorizikovým karcinómom prsníka žiť dlhšie a zdravšie.Nikdy nie je neskoro začať robiť jogu, jazdiť na bicykli alebo plávať, a zdá sa, že táto aktivita sa vyplatí, " uviedla autorka štúdie Dr. Rikki Cannioto.

5 účinkov jogy na ženské zdravie

1. Joga posilňuje chrbticu

Pravidelným cvičením jogy posilníte chrbtové svaly a uvoľníte napätie v ramenách. A pretože vďaka joge si budete viac uvedomovať pohyby svojho tela, je menej pravdepodobné, že budete vykonávať pohyby, ktoré môžu vašej chrbtici uškodiť.

2. Joga môže pomôcť pri migrénach

Podľa vedeckých štúdií joga pomáha zmierniť bolesť či intenzitu migrény. Podľa vedcov je dôvodom to, že joga stimuluje nerv, ktorý efektívne pomáha zlepšovať migrénu.

3. Joga zmierňuje stres

Práve pravidelné cvičenie jogy je účinné v boji proti stresu, pretože normalizuje dýchanie, naučí vás žiť v prítomnom okamihu a užiť si svoj život v každom veku.

4. Joga zlepšuje pamäť

Joga a meditácia sú podľa vedcov účinnejšie v boji proti skorým príznakom Alzheimerovej choroby než rôzne pamäťové cvičenia.

5. Joga pomáha v boji s depresiou

Štúdie ukázali, že joga má antidepresívne účinky a pomáha zmenšiť prejavy depresie. Môže to byť zapríčinené tým, že joga znižuje hladinu stresového hormónu- kortizolu.


Prečítajte si aj:

Chcete začať s jogou? Ako si vybrať pre seba tú správnu?

Stres sa usádza na chrbtici, pomôže joga