Českí vedci otestovali novú vakcínu proti borelióze, mala 100%-nú účinnosť. Týchto 10 príznakov boreliózy neignorujte!

Vedci z českobudejovického biologického centra Akadémie vied vyskúšali novú vakcínu proti lymskej borelióze. Testy na myšiach ukázali stopercentnú účinnosť. Proti borelióze sa však zatiaľ nedá očkovať.
nová vakcína proti borelióze, mala 100%-nú účinnosť

Zdroj: Pexels.com

Novú očkovaciu látku proti lymskej borelióze vyvinul americký farmaceutický koncern Sanofi a pre jej otestovanie na európskom kliešťovi si vybral vedcov z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Ako uviedol parazitológ českobudejovického biologického centra Radek Šíma, prvá vakcína na lymskú boreliózu bola založená na povrchovom proteíne borélií v kliešťovi.

Bola to jednoduchá molekula, ktorá mala veľa vedľajších účinkov, zaberala len na jeden druh borélie (baktérie) a bola použiteľná len v Amerike, kde sa tento druh borélie v kliešťoch vyskytuje.

Farmaceutická firma preto vylepšila štruktúru očkovacej látky. Nová vakcína umožňuje imunitnému systému rýchlo a spoľahlivo rozoznať cudzorodú látku v tele a vytvoriť si proti nej protilátky.

"Je to vakcína proti prenosu borélií, zafunguje veľmi skoro, hneď keď borélie prechádzajú z kliešťa do človeka," uviedol parazitológ.

Farmaceutická firma sa teraz po úspešných testoch na myšiach rozhodne, či investuje do skúšania vakcíny na ľuďoch. Až následne by mohla látka zamieriť na trh.

10 príznakov lymskej boreliózy

Lymská borelióza je infekčné ochorenie prenášané kliešťami z rodu Ixodes ricinus. Pôvodcom ochorenia je baktéria Borrelia burgdorferi. Vyskytuje sa na celom svete.

Príznaky boreliózy, ktoré pripomínajú chrípku, sa nemusia objavovať vo všetkých prípadoch. Ochorenie sa lieči antibiotikami. Ak zostane neliečené, postihuje nervovú sústavu, srdce či kĺby.

Typickými príznakmi lymskej boreliózy vo včasnom štádiu sú:

  • začervenanie s typickým centrálnym vyblednutím, teplejšia koža a svrbenie v mieste prisatia kliešťa
  • únava
  • bolesti hlavy
  • bolesti kĺbov

Príznaky 2. štádia choroby:

  • postihnutie kože podobné ako vo včasnom štádiu
  • postihnutie centrálneho nervového systému
  • postihnutie srdca

Príznaky 3.štádia choroby (u neliečených pacientov):

  • zápaly kĺbov
  • deštrukcia chrupky, kostí
  • postihnutie kože (hlavne na končatinách; najprv červenofialová a opuchnutá, neskôr pripomína cigaretový papier) a nervového systému

Prečítajte si aj:

Prvá pomoc: ako vybrať kliešťa?

Tieto ochorenia môžu u človeka spôsobiť kliešte!