Aktuality, ktoré ovládli 22. týždeň: Smart karanténa, prvýkrát možnosť darovať krv v Prezidenskom paláci a nádejná vakcína proti borelióze

uplynulý týždeň priniesol niekoľko noviniek. Najviac diskutovanou témou sa stala aplikácia eKaranténa, ktorúsa nakoniec koncom tohto týždňa podarilo spustiť na obidvoch typoch operačných systémov. Prezidentka Čaputová pozýva darcov krvi do Prezidenského paláca darovať krv. Treťou novinkou je úspešné otestovanie vakcíny na borelliózu v Čechách.
Aktuality, ktoré ovládli týždeň

Zdroj: súkr.archív

1. Aplikácia eKaranténa je spustená pre Android aj iOS

Od piatka, 29. mája, je smart karanténa dostupná pre oba mobilné operačné systémy. Od pondelka fungovala aplikácia iba pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android. Ak chce povinnú karanténu stráviť doma, prečítajte si, ako to funguje.

Viac sa dočítate v správe: Domáca izolácia e-karanténa je spustená pre Android! Postup, ako používať aplikáciu a všetko, čo potrebujete vedieť, ak chcete povinnú karanténu tráviť doma

2. Vakcína proti borelióze? V Čechách ju testovali, výsledky boli veľmi pozitívne

nová vakcína proti borelióze, mala 100%-nú účinnosť

Zdroj: Pexels.com

Kliešte sú v tomto období veľmi rozšírené, preto by sme si mali dávať pozor pri prechádzkach a vždy sa po návrate domov skontrolovať. Tento malý tvor môže prenášať infekčné ochorenie - boreliózu, ktorého príznaky sú vo väčšine prípadov podobné chrípke.

Viac sa dočítate v správe: Českí vedci otestovali novú vakcínu proti borelióze, mala 100%-nú účinnosť. Týchto 10 príznakov boreliózy neignorujte!

3. Prezidentský palác sa prvýkrát v histórii otvára všetkým darcom krvi

Prezidentka Zuzana Čaputová pozýva darcov krvi do Prezidentského paláca

Zdroj: Facebook.com

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý je každoročne 14.júna pozýva prezidentka Zuzana Čaputová v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR dobrovoľných darcov krvi, aby prišli darovať krv priamo do Prezidentského paláca.

Viac sa dočítate v správe: Prezidentka Zuzana Čaputová pozýva darcov krvi, aby prišli darovať krv priamo do Prezidentského paláca! 10 odpovedí na najčastejšie otázky o darovaní krvi