Ruší sa povinná karanténa, rúška vonku už nebudú povinné, cestovať môžeme do ďalších krajín. Pozrite si súhrn ďalších uvoľnených opatrení!

Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas oznámili po zasadnutí konzília odborníkov na epidemiológiu ďalšie uvoľnenie opatrení.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Všetky zmeny boli schválené na základe aktuálnej epidemiologickej situácie, ktorá je na Slovensku stále priaznivá. Ako uviedol hlavný hygienik SR, Ján Mikas, vďaka všetkým ľuďom sa Slovensku, sme si rušenie prísnych opatrení mohli dovoliť.

Súhrn toho najdôležitejšieho:

1. Ruší sa povinná štátna karanténa aj smart karanténa

Od stredy, 10.6.2020, sa na Slovensku ruší povinná štátna karanténa aj e-karanténa, a prechádza sa na dobrovoľný režim v prípade, že občania prichádzajú z iných ako 19 krajín, ktoré konzílium epidemiológov definovalo ako bezpečné.

2. Hranice sa otvárajú pre ďalších 16 krajín

Slovensko sa rozhodlo rozšíriť režim voľných hraníc o ďalších 16 krajín, ktoré identifikovali ako bezpečné. Sú to: Nórsko, Fínsko, Island, Bulharsko, Grécko, Nemecko, Dánsko, Švajčiarsko, Chorvátsko, Slovinsko Cyprus, Maltu a pobaltské krajiny.

Spolu s Českom, Rakúskom a Maďarskom máme tak otvorené hranice už s 19 krajinami. Do týchto krajín sa obnoví aj doprava, vrátane leteckej.

3. Rúška vo vonkajších priestoroch už nebudú povinné

Nosenie rúška vonku je už iba odporúčané v styku s cudzími ľuďmi. Vo vnútri naďalej zostávajú povinné, hlavný hygienik zdôraznil najmä ich dôležitosť v obchodoch a MHD.

Na pracoviskách, v prípade, ak zamestnanci budú od seba vzdialení vyše dvoch metrov, budú rúška tiež len odporúčané.

4. Do škôl sa môžu vrátiť žiaci z druhého stupňa ZŠ a zo stredných škôl

V posledný júnový týždeň, teda posledný týždeň školského roka, budú môcť ísť do školy aj ostatní žiaci z druhého stupňa ZŠ a zo stredných škôl. Návrat do škôl bude stále dobrovoľný.

Od stredy 10.6.2020 sa otvoria centrá voľného času a základné umelecké školy. Od 15.6.2020 sa rušia obmedzenia počtu žiakov na prvom stupni ZŠ.

5. Uvoľnené pravidlá aj pre vnútorné prevádzky a reštaurácie

Od stredy, 10.6.2020, si už prevádzkovatelia nebudú musieť vyberať medzi maximálnym limitom jedného zákazníka na 10 m2 či minimálnym rozostupom dvoch metrov medzi zákazníkmi, obe opatrenia budú len odporúčané, nie povinné.

Od rovnakého termínu budú môcť byť otvorené aj detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby. Detské kútiky bude potrebné pravidelne dezinfikovať.


Ďalšie aktuality:

Prísne opatrenia obmedzili šírenie koronavírusu a pomohli v Európe zachrániť až 3 milióny ľudí, tvrdí nová vedecká štúdia

Návštevy v nemocniciach a sociálnych zariadeniach sú opäť povolené! Aké pravidlá musíte dodržiavať, ak chcete navštíviť príbuzného?