Bratislavčanov terorizujú komáre, obsadili aj centrum mesta. 5 účinných spôsobov, ako sa ochrániť pred otravným hmyzom

Obyvatelia niektorých mestských častí Bratislavy sú už zúfalí. Podľa zoológa vlna otravných komárov onedlho ustúpi.
Premnožené komáre v Bratislave: ako sa proti nim chrániť?

Zdroj: Pexels.com

Hlavné mesto Bratislava je plné komárov

Obyvatelia niektorých mestských častí Bratislavy sú už zúfalí. Komáre nečíhajú na príležitosť len pri vode, útočia aj v centre mesta, čo znepríjemňuje život nielen ľuďom, ale aj majiteľom podnikov.

Podľa slov hovorkyne magistrátu Kataríny Rajčanovej prvé liahniská kmárov mesto eliminovalo ešte v polovici júna.

Bratislava monitoruje liahniská komárov už takmer mesiac, likviduje ich biologickým postrekom,“ uviedla hovorkyňa pre cas.sk

Zatiaľ boli v Bratislave objavené tri menšie liahniská komárov, na kanáli medzi Krasňanmi a Žabím majerom a jedno v Devíne pod hradom. V prípade, ak monitoring zachytí nadlimitné hodnoty lariev, mesto používa biologický prípravk BTI.

Prípravok pôsobí na larvy skôr, než sa z nich stihnú vyliahnuť komáre, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Hovorkyňa ďalej vysvetlila, že že populáciu komárov nie je možné eliminovať úplne.

Terénny prieskum robíme od marca do konca septembra, najmä v záplavových územiach riek Dunaj, Malý Dunaj, Morava, v niektorých chránených územiach, ale aj miestach ako Ovsište, Zrkadlový háj, Horský park, lesoparky, kde sa môžu vytvoriť potenciálne liahniská. Existuje ale celá škála liahnísk komárov, niektoré majú napríklad ľudia na záhradách. Tie nie je možné podchytiť,“ vysvetlila.

Mestská čas Karlova Ves napr. upozornila obyvateľov, aby nenechávali vodu v otvorených sudoch. Zamedzia tým liahnutiu nových komárov.

Zoológ SAV Marek Semelbauer vysvetlil, že vlna otravných komárov ondelho opadne.

Po daždi vždy dôjde k namnoženiu komárov, je to prirodzený jav. Pochopiteľne je to pre ľudí nepríjemné. Pokiaľ viem, mesto sa snaží kontrolovať početnosť komárov pomocou biologického prípravku na báze Bt-toxínu. Jeho prednosťou je vysoká selektivita, zabíja prakticky len larvy komárov, nie je však účinný na dospelé komáre. V minulosti sa robili letecké postreky insekticídmi, tie však zabijú všetok hmyz, s ktorým prídu do kontaktu, vrátane motýľov, včiel a čmeliakov. Vlna komárov za relatívne krátky čas opadne bez akéhokoľvek zásahu,“ vysvetlil zoológ.

5 spôsobov, ako sa chrániť pred komármi

1. Oblečenie s tesným tkanivom

Komáre nemôžu preniknúť cez oblečenie, ktoré má vlákna husto pri sebe. Kým bavlna a ľan obvykle nie sú pre komárov veľkou prekážkou, veľa syntetických vláken, zvlášť high-tech športové oblečenie, môže dostatočne zabrániť komárom pri prieniku.

2. Veterné prostredie alebo ventilátor

Aj slabší vánok komárom sťažuje lietanie, takže stačí, ak si pri vašich výletoch vyberiete miesto, ktoré nie je úplne bezveterné. Ventilátory v byte sú tiež účinné. Stačí len zamerať prúdenie vzduchu na dolnú polovicu tela, pretože komáre majú tendenciu lietať veľmi nízko pri zemi.

3. Zabudnutý repelent

Repelent proti hmyzu môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu, ak sa však používa správne, je v podstate neškodný a veľmi efektívny. Dôležité je vedieť repelent správne aplikovať. Vstreknite trochu repelentu do svojich rúk, a potom ho votrite na členky, kolená, zápästia, čelo a všetky ostatné miesta, kde je vaša koža tenká a obľúbená u komárov.

4. Svetlé oblečenie

Komáre lietajú veľmi nízko pri zemi a hľadajú také ciele, ktoré kontrastujú s horizontom. Tmavé farby vynikajú a práve svetlé farby sú pre nich menej atraktívne.

5. Žiadny odpad

Zlikvidujte všetok odpad z okolia obydlia, napríklad plechovky a plastové fľaše, kde sa v zachytenej dažďovej vode môžu liahnuť komáre.


Prečítajte si aj:

Aké choroby môžu prenášať komáre?

Ako ochrániť deti pred nebezpečným hmyzom?