Ochráni pred komármi a ryby ho zbožňujú – tajný tip od rybára!

Či je zima, či leto, rybári jednoznačne trávia mnoho času pri vode. A práve tam zvyknú počas horúcich letných večerov a nocí komáre útočiť najviac. Preto niet divu, že každý rybár pozná nejaký ten zaručený recept, ako si komárov nepripustiť k telu, a ktorým sa určite môžeme inšpirovať aj my.

V boji proti najznámejším ektoparazitom je vraj veľmi účinné užívanie jedného konkrétneho výživového doplnku so špecifickou vôňou, ktorý navyše chutí a prospieva aj rybám. Samozrejme, ako prísada do boilies a ciest. Viete o čo ide?

K možnostiam, ako sa pred komármi chrániť, patrí i odev

Lenže má to svoj háčik. Kým počas studených dní v neskorom jesennom, zimnom, prípadne i skorom jarnom období problém s komármi prakticky neexistuje, a preto rybárov chráni rybárske oblečenie akurát tak pred chladom, horšie je to v prípade, keď sa už vonku oteplí. Rôzne vetruvzdorné a nepremokavé sety, zateplené bundy alebo hrubé termo nohavice s trakmi neprichádzajú do úvahy vôbec. Výhrou však nie je ani mikina, tričko s dlhým rukávom, či dlhé tepláky. Jednak kvôli horúčave a tiež preto, že aj tak nie ste chránení celí a niektoré časti tela ostávajú odhalené úplne. Okrem toho, komáre poľahky uštipnú i cez tenký materiál.

A čo klasické repelenty?

Síce insekty odplašia, ale kvôli svojmu zloženiu väčšinou škodia i vám. Zvlášť, ak si ich nanášate priamo na pokožku. Aplikácia bezpečných, prírodných, zdravotne neškodných a ekologických repelentov je v poriadku. Zo skúseností niektorých rybárov však žiadne netreba.

Najlepší spôsob ochrany pred komármi sú pivovarské kvasnice

Poznáme ich aj pod názvom pangamin. Obsahujú všetky vitamíny skupiny B, a práve tie spôsobia, že telo získa špecifickú vôňu, ktorá odpudzuje nielen komárov, ale i malé nenápadné kliešte. Tie sú v našich zemepisných oblastiach dokonca ešte nebezpečnejšie ako komáre samotné. Vo vysokej tráve striehnu na nič netušiacu obeť a môžu prenášať rôzne nepríjemné a život ohrozujúce ochorenia, pričom u nás sú najznámejšími kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Vitamíny skupiny B sú účinnejšie, keď pôsobia spoločne. V pivovarských kvasniciach sa okrem nich nachádza tiež vitamín E, minerály, bielkoviny, enzýmy prírodného charakteru a antioxidanty. Pangamin má preukázateľne veľmi dobré účinky na ľudské zdravie i krásu. Je to prírodný prostriedok, ktorý pred ektoparazitmi ochráni každú, zakrytú i nezakrytú časť tela a v porovnaní so syntetickým repelentom neobsahuje žiadne agresívne škodlivé chemické látky.

Vedeli ste, že pivovarské kvasnice sú svojou výraznou chuťou a arómou doslova lákadlom pre ryby? Keďže sú dobre rozpustné vo vode a ľahko sa spájajú s inými ingredienciami, rybári ich často pridávajú do krmív a návnad, alebo dipov na boilies či pelety.

Často tu spomíname špecifickú vôňu či zápach kvasníc. Nie, nemusíte sa báť, že pri užívaní pangaminu budete svojmu okoliu na príťaž. Bežný človek určite nič neobvyklé nezacíti. Zmenu v ľudskom pachu zaregistruje len otravný hmyz.

Rady na záver

Keď príde čas na šortky a tričká, pokojne si ich oblečte. Vyberajte si priedušné a rýchloschnúce materiály, v ktorých sa nebudete potiť, ba práve naopak, budú pot od tela odvádzať preč. Ideálne je voľnejšie oblečenie svetlej farby, čierna totiž komárov priťahuje a nezbadáte na nej ani kliešťa. Užívaním primeraného množstva pangaminu určite nič nepokazíte, a pokiaľ jeho ochranným vlastnostiam proti komárom a kliešťom nedôverujete úplne, používajte aj prírodný bio repelent.


Prečítajte si tiež:

Rybárčenie - zdraviu prospešné hobby v prírode

Bodnutie hmyzom - príznaky, liečba a prevencia