Liek na COVID-19 podali prvému pacientovi na Slovensku, už po 24 hodinách sa jeho zdravotný stav výrazne zlepšil!

Remdesivir bol len nedávno schválený Európskou liekovou agentúrou. Podáva sa dospelým a deťom od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc, a ich stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom.
prvému pacientovi na Slovensku podali liek na COVID-19

Zdroj: Flickr.com

Na Klinike infektológie v nemocnici na Kramároch prvýkrát podali pacientovi liek Remdesivir, ktorý zabraňuje množeniu koronavírusu v tele človeka. Liek bol len nedávno schválený Európskou liekovou agentúrou.

Liek bol podaný 39 ročnému pacientovi s ochorením COVID-19, ktorý mal ťažký priebeh a vyžadoval si aj kyslíkovú liečbu. Uz po 24 hodinách lekári zaznamenali výrazne zlepšenie zdravotného stavu pacienta. Pacientovi klesla horúčka a tiež už nepotrebuje liečbu kyslíkom,“ píše Univerzitná nemocnica Bratislava(UNB) na sociálnej sieti.

Podľa zahraničných štúdií by mal liek s látkou remdezivir skrátiť dĺžku hospitalizácie a významne znížiť riziko úmrtia.

Je určený na liečbu dospelých a detí od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc, a ich stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom. Podáva sa vnútrožilovo a jeho použitie je obmedzené na pacientov v nemocniciach.

O podmienečnej registrácii lieku s účinnou látkou remdezivir rozhodla Európska komisia v piatok 3. júla. Toto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.


Ďalšie aktuálne správy:

Platia nové karanténne pravidlá! Navrátilci z týchto krajín musia ísť do domácej izolácie!

Ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, je stále viac! Až 75% ľudských chorôb pochádza z voľne žijúcich zvierat, vedci vysvetľujú prečo