Ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, je stále viac! Až 75% ľudských chorôb pochádza z voľne žijúcich zvierat, vedci vysvetľujú prečo

Ľudská činnosť prelomila prirodzené bariéry, ktoré nás chránili pred chorobami. Každý rok zomrú na zanedbanú zoonotickú chorobu približne 2 milióny ľudí.
vírusov prenášaných zo zvierat na ľudí je stále viac

Zdroj: Pexels.com

Experti z Programu OSN pre životné prostredie a Medzinárodného výskumného ústavu pre hospodárske zvieratá uviedli, že svet zažíva nárast počtu ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat.

Ochorenie COVID-19, spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2, je len jedným z nich, do rovnakej kategórie zoonotických ochorení (prenášaných zo zvierat na človeka) patria aj ebola, MERS, či západonílska horúčka.

Šíreniu týchto ochorení podľa odborníkov napomáha narúšanie nášho prirodzeného životného prostredia.

"Kým mnohých ľudí vo svete prekvapila nákaza ochorenia COVID-19, tí z nás, čo sa v práci zaoberajú zvieracími chorobami, prekvapení neboli. Toto bola vysoko predvídateľná pandémia," uviedla Delia Randolphová, veterinárna epidemiologička.

Až 75% ľudských chorôb pochádza z voľne žijúcich zvierat

Vedci dlhodobo upozorňovali vlády krajín, že ak nezavedú aktívne opatrenia, aby zabránili prenosu ďalších zoonotických ochorení na ľudí, čakajú nás ďalšie pandémie.

V správe odborníkov z OSN je uvedených 7 faktorov, ktoré napomáhajú rozsiahlemu šíreniu zoonotických chorôb. Sú to:

  • zvýšený dopyt po živočíšnych bielkovinách
  • nárast intenzívneho a neudržateľného poľnohospodárstva
  • častejšie využívanie voľne žijúcich zvierat
  • urbanizácia a priemysel
  • cestovanie a transport
  • potravinový dodávateľský reťazec
  • klimatická zmena

"Veda to jasne ukazuje, ak budeme naďalej využívať voľne žijúce zvieratá a ničiť naše ekosystémy, potom môžeme očakávať v budúcich rokoch plynulú vlnu týchto ochorení prenášaných zo zvierat na ľudí," uviedla výkonná riaditeľka UNEP Inger Andersenová.

V správe sa ďalej uvádza, že práve ľudská činnosť prelomila prirodzené bariéry, ktoré nás chránili pred choroboplodnými zárodkami.

Každý rok zomrú na zanedbanú zoonotickú chorobu približne 2 milióny ľudí, väčšinou v krajinách s nízkymi alebo strednými príjmami.


Prečítajte si aj:

80% pacientov s COVID-19, ktorí sú napojení na pľúcnych ventilátoroch, nakoniec zomrie!

Nový výskum spochybňuje kolektívnu imunitu. Najmenej protilátok na COVID-19 bol zistený u vyliečených mladých ľudí!


Carie

Tieto choroby pochadzaju vzdy z krajin tretieho sveta kde nedodrzuju hygienu, ziju vo vykaloch a zvierata drzia v otrasnych podmienkach. Potom nakazia druhych a roznesie sa to do celeho sveta.