Aktuality, ktoré ovládli 28. týždeň: Nové karanténne opatrenia pre navrátilcov, úspešné podanie lieku Remdesivir, ale aj premnoženie otravných komárov

Začali sa letné prázdniny. Ľudia sa po období izolácie chystajú na letné dovolenky. Pre navrátilcov z rizikových krajín platia od začiatku týždňa nové karanténne pravidlá. Pozor treba dávaj aj pri vode, kde na ľudí číhajú otravné komáre a iný hmyz.
Aktuality, ktoré ovládli týždeň

Zdroj: súkr.archív

1. Od pondelka, 6. júla, platia na Slovensku nové karanténne opatrenia v prípade návratu ľudí z rizikových krajín

Ak ste sa rozhodli vyraziť na dovolenku do niektorej z krajín, ktorá je označená ako riziková, pripravte sa na príspejšie karanténne opatrenia. Od pondelka majú navrátilci z rizikových krajín povinnosť ostať v domácej karanténe, až dokým sa nepotvrdia negatívne výsledky RT-PCR testu na COVID-19.

Viac sa dočítate v správe: Platia nové karanténne pravidlá! Navrátilci z týchto krajín musia ísť do domácej izolácie!

2. Na Kramároch prvýkrát podali pacientovi liek Remdesivir, ktorý zabraňuje množeniu koronavírusu v tele človeka

prvému pacientovi na Slovensku podali liek na COVID-19

Zdroj: Flickr.com

Liek, ktorý bol ešte donedávna označovaný ako experimentálny, bol už oficiálne schválený Európskou liekovou agentúrou. Podľa zahraničných štúdií by mal liek s látkou remdesivir skrátiť dĺžku hospitalizácie a významne znížiť riziko úmrtia. Na Slovensku lekári podali Remdesivir 39-ročnému pacientovi s ochorením COVID-19, ktorý mal ťažký priebeh a vyžadoval si aj kyslíkovú liečbu.

Viac sa dočítate v správe: Liek na COVID-19 podali prvému pacientovi na Slovensku, už po 24 hodinách sa jeho zdravotný stav výrazne zlepšil!

3. Bratislava bije na poplach! Premožené komáre terorizujú hlavné mesto

Premnožené komáre v Bratislave: ako sa proti nim chrániť?

Zdroj: Pexels.com

Po období daždivých dní opať vyšlo slnko a s ním prišli aj horúčavy. Práve to má za následok premnoženie otravného hmyzu. Nie je to prvýkrát, čo má Bratislava problém s komármi, aj minulý rok sužovali ľudí, najmä v okolí vodých tokov. Mesto sa snaží kontrolovať početnosť komárov pomocou biologického prípravku, ktorý zabíja larvy komárov, no na dospelého jedinca neučinkuje.

Viac sa dočítate v správe: Bratislavčanov terorizujú komáre, obsadili aj centrum mesta. 5 účinných spôsobov, ako sa ochrániť pred otravným hmyzom