John Travolta stratil po synovi aj milovanú manželku, po 2 rokoch prehrala boj s rakovinou prsníka. Dámy, toto v prevencii rakoviny prsníka nepodceňujte!

Herec John Travolta prišiel pred rokmi tragicky o syna Jetta(† 16), teraz sa musel rozlúčiť aj so svojou milovanou manželkou. Kelly Preston (†57) podľahla rakovine prsníka.
manželka Johna Travoltu podľahla rakovine prsníka

Zdroj: Instagram.com

Správa o smrti Travoltovej manželky, herečky Kelly Preston bola pre mnohých šokom. Svoj boj s rakovinou prsníka sa rozhodla nezverejniť a zákernú chorobu pred verejnosťou tajila. Smutnú správu o jej smrti oznámil John Travolta na instagrame.

Travolta v príspevku poďakoval zdravotníkom, ktorí sa o manželku starali, a všetkým priateľom a blízkym, ktorí jej stáli po boku.

Vezmem si teraz nejaký čas, aby som tu bol pre moje deti, ktoré stratili mamu. Preto mi vopred prepáčte, ak o mne nebudete nejaký čas počuť. Ale vedzte, prosím, že budem cítiť vašu lásku v týždňoch a mesiacoch, ktorú sú pred nami, a počas ktorých si budeme hojiť rany,“ píše Travolta.

John Travolta bol s manželkou takmer 29 rokov a zahrali si spolu aj vo filmoch. Mali tri deti, synov Jett a Benjamina a dcéru Ellu Bleu .

V januári 2009 ich najstarší syn Jett († 16) tragicky zahynul počas dovolenky na Bahamách. Ako malý prekonal Kawasakiho chorobu, po ktorej trpel záchvatmi. Bol tiež autista a jeden zo záchvatov sa mu stal osudným.

Samovyšetrenie prsníkov

Lekárka vrámci prevencie rakoviny prsníka odporúča ženám okrem pravidelných preventívnych gynekologických prehliadok, nezanedbávať ani samovyštrenie prsníkov.

Ženám sa odporúča robiť 1x mesačne, no na začiatku kým so samovyšetrovaním začínate, je možné samovyšetrenie robiť denne, aby ste sa naučili poznávať vlastné prsia a posúdiť, ktoré veci sú normálne, a ktoré nie.

Samovyšetrenie prsníka u žien, ktoré majú menštruáciu, je vhodné robiť 2. až 3. deň po ukončení menštruácie, kedy sú prsia uvoľnené.

U žien po menopauze a prípadne u mužov, nakoľko rakovina prsníka u mužov je tiež možná, je vhodné určiť si pravidelný dátum kontroly prsníka, napríklad prvý, alebo posledný deň daného mesiaca.

Odporúčaný postup od lekárky, ako robiť samovyšetrenie prsníka správne, nájdete tu.


Prečítajte si aj:

Metastázy rakoviny prsníka prezradí bolesť v ramene!

Ako zistiť, či máme rakovinu?