Vďaka muškám budeme možno žiť dlhšie! Nový objav vedcov prispieva k dlhovekosti

Vedecký tím je zrejme na začiatku cesty k predĺženiu ľudského života. Testy boli úspešné u dvoch rôznych druhoch skúmaných živočíchov.
vedci možno našli recept na dlhovekosť

Zdroj: Pexels.com

Vedecký recept na dlhší život

Štúdia uverejnená v Journal of Gerontology tvrdí, že liek mifepristón (známy aj ako RU-486) dokázal vo výskumoch predĺžiť život dvoch veľmi odlišných druhov živočíchov používaných v laboratórnych štúdiách, čo naznačuje, že zistenia sa môžu týkať aj iných druhov, vrátane ľudí.

Jedným zo skúmaných živočíchov bola aj tzv. ovocná muška drozofila, ktorá sa najčastejšie využíva pri genetických výskumoch. Ukázala sa, že po podaní spomínaného lieku žili páriace sa samičky drozofily dlhšie.

Výskumníci z University of Southern California si vybrali práve samičky drozofily, pretože počas párenia od samca získajú molekuly špecifického peptidu, ktorý spôsobuje v tele samičiek zápal a zapríčiňuje ich predčasné úmrtie.

Liek, ktorý sa v súčasnoti využíva na ukončenie tehotenstva, liečia sa ním nádory a Cushingov syndróm, dokázal negatívne účinky peptidu eliminovať, vďaka čomu boli skúmané drozofily zdravšie a žili dlhšie.

Mifepristón znižuje u drozofíl reprodukciu, mení vrodenú imunitnú odpoveď a predlžuje život. Vieme, že u človeka tiež znižuje reprodukciu a mení vrodenú imunitnú reakciu, otázkou je, či môže tiež predĺžiť život, “ uviedol John Tower, profesor biologických vied a autor štúdie.

Rovnaký liek bol otestovaný aj na hlístovcovi Caenorhabditis elegans a výsledky boli rovnako úspešné ako u drozofíl. Vzhľadom na evolučnú stránku a vzdialenosť týchto druhov, sa vedci domnievajú, že liek môže podobne vplývať na rôzne organizmy, vrátane človeka.

"Pokiaľ ide o evolúciu, Drosophila a C. elegans sú od seba rovnako vzdialené, ako je ktorýkoľvek od ľudí," uviedol profesor Tower.

Vedecký tím je pripravený skúmať účinky mifepristónu ďalej a pokračovať v ceste za hľadaním dlhovekosti.


Mohlo by vás zaujímať:

Majú liek na dlhovekosť? V Japonsku žije rekordný počet ľudí starších ako 100 rokov

5 krokov k dlhovekosti