Nové technológie menia úsmev: Neviditeľný zubný strojček je nový hit!

Nie každému príroda nadelila dokonalý úsmev, hoci o ňom sníva. Usmievať sa celé mesiace s „drôtikom“ na zuboch, aby bol potom výsledok perfektný, je pre mnohých dospelých náročné. Vďaka novým technológiám je tu však príjemné riešenie – takmer neviditeľný zubný strojček!
neviditeľný zubný strojček

Zdroj: Pexels.com

Pokrok vedy a techniky dennodenne zlepšuje život pacientov aj prácu lekárov, stomatológiu nevynímajúc. Už niekoľko rokov je aj na našom trhu prevratná novinka v čeľustnej ortopédii – zubný strojček, ktorý takmer vôbec nevidieť a takmer ho necítiť.

Pekný úsmev nie je len estetickou záležitosťou, hoci aj tá je dôležitá. Správne uloženie zubov zjednodušuje ústnu hygienu, znižuje riziko vzniku zubných kazov a ďalších stomatologických problémov a ochorení. Spôsobov, ako nedokonalé usporiadanie zubov korigovať, je viacero, a ostatná novinka - neviditeľný zubný strojček - má v porovnaní s doposiaľ používanými typmi strojčekov mnoho benefitov, “vysvetľuje čeľustná ortopédka MDDr. Veronika Mydlová z Dr. Martin.

Ako môže byť neviditeľný?

Takmer neviditeľný strojček je vyrobený z priesvitného plastu tak dokonale, že ho na zuboch skutočne skoro nevidieť. To je však len jedna z mnohých výhod.

Okrem toho, že sa pohodlne nosí a nezraňuje ďasná, vidím obrovskú výhodu v zjednodušenej hygiene. A rovnako sú aj kontroly u ortodontistu v porovnaní s klasickými fixnými strojčekmi menej časté,“ pokračuje MDDr. Veronika Mydlová.

Pri fixných strojčekoch je zubná hygiena pre drôtiky a zámky náročnejšia, v miestach okolo nich, ktoré sú pre kefku ťažšie dostupné, môžu vznikať zubné kazy.

22 hodín

S takmer neviditeľným zubným strojčekom sa dá robiť všetko – bez problémov rozprávať, usmievať sa, športovať, spať aj jesť.

Pred jedlom ho však väčšinou odporúčam vybrať, aby na ňom nevznikali nepekné pigmentové škvrny. Človek sa potom môže pohodlne a bez obmedzenia najesť. Strojček sa dá jednoducho vybrať a odložiť do škatuľky, po jedle si treba umyť zuby a zase si ho nasadiť. Aby bol efekt skutočne maximálny a zuby sa postupne dostávali na to miesto a do takej polohy, ako ich chceme mať, treba tento strojček nosiť 22 hodín denne,“ radí čeľustná ortopédka

Dokáže vyriešiť väčšinu „defektov úsmevu“ - zuby rôzne pokrútené, prekrížené či ďaleko od seba. „Je vhodný aj pre deti, pre ktoré musí byť skutočne úľavou, už žiadne bolestivé posmešky ostatných detí za zubný strojček!

Sám sebe lekárom?

Podľa MDDr. Veroniky Mydlovej vidieť prvé korekcie zubov už vo veľmi krátkom čase, celková dĺžka terapie závisí od stavu zubov a od toho, čo všetko treba strojčekom korigovať.

Liečba môže trvať niekoľko mesiacov, ale aj vyše roka. Na kontroly k lekárovi však stačí chodiť menej často ako s klasickým fixným strojčekom.“

Plán korekcie chrupu sa totiž pri liečbe neviditeľným zubným strojčekom robí už na začiatku od A po Z a jeho výsledkom sú až desiatky rôznych dláh (strojčekov), ktoré sa postupne aplikujú na chrup.

Na začiatku terapie urobíme röntgeny a skeny chrupu, na základe ktorých sa pripraví presný liečebný plán s jasným cieľom. Toto všetko potom pošleme výrobcovi dláh,“ vysvetľuje čeľustná ortopédka. „Vďaka tomu, že do veľkej miery vieme, ako sa bude ktorý zub hýbať, môžeme vypracovať celkový plán terapie, teda viacero strojčekov, ktoré sa postupne aplikujú na chrup. Samozrejme, keby sa ukázalo, že reálna korekcia sa od plánu odchyľuje, urobíme úpravu,“ dodáva čeľustná ortopédka.

Trvalý efekt

Podľa skúseností ortodontistov deti aj dospelí reagujú na neviditeľný strojček oveľa lepšie ako na iné typy strojčekov na korekcie chrupu.

Mnoho ľudí ani nevie, že ho má v ústach. Strojček je exponovaný iba na zuboch, nepresahuje na mäkké tkanivá, takže nič nevyvoláva dávivý reflex. Aj deti naň reagujú veľmi dobre a pokiaľ je na chrupe odporúčaných 22 hodín denne, efekt je viditeľný. Po každej liečbe je nutná retenčná fáza liečby, aby sa napravený chrup nevrátil do pôvodného stavu,“ uzatvára V. Mydlová z Dr. Martin.

Výsledkom je pekný úsmev a zároveň také usporiadanie zubov, ktoré pri správnej hygiene znižuje riziko vzniku zubných kazov a iných problémov, ktoré musí riešiť stomatológ.


Prečítajte si aj:

Čelustná ortopédka: Strojček už dávno nie je len pre deti!