Ženu trápili výpadky pamäte a bola dezorientovaná, myslela, že má začínajúceho Alzheimera, bola to však menopauza. 5 rád, ako zvládnuť menopauzu

Nepamätala si zdanlivo banálne veci, o ktorých ešte pred chvíľou vedela. Horšie sa sústredila a zo svojho stavu bola veľmi nervózna. Svoje pocity a stavy s nikým nekonzultovala, skrývala ich aj pred svojím manželom.
Ženu trápili výpadky pamäte a bola dezorientovaná,  boli to príznaky menopauzy

Zdroj: Pxhere.com

Kolísanie hormónov v dôsledku menopauzy

55-ročná herečka a moderátorka Nadia Sawalhaová z Veľkej Británie sa vydesila, keď začala mať výpadky pamäte a bola dezorientovaná.

Ako píše Daily Mail, nepamätala si zdanlivo banálne veci, o ktorých ešte pred chvíľou vedela.

Horšie sa sústredila a zo svojho stavu bola veľmi nervózna. Bohužiaľ sa u nej neskôr objavili aj depresívne stavy, s ktorými v minulosti nemala skúsenosti a nevedela, čo má robiť.

V hlave si začala stanovovať diagnózy a svoju budúcnosť nevidela ružovo. Myslela si, že ide o začínajúcu Alzheimerovu chorobu.

"Cítila som sa príšerne. Môj manžel mi neskôr povedal, že sa vtedy naozaj bál, či vydrží naše manželstvo. Bola som podráždená, nefungovala som normálne. Myslela som si, že mám Alzheimera, " povedala pre Daily Mail.

Lekár však jej domnienku vyvrátil, v Nadiinom prípade išlo o príznaky menopauzy.

Než navštívila lekára, zažila si nepríjemné chvíle plné strachu. Svoje pocity a stavy s nikým nekonzultovala, skrývala pravdu aj pred svojím manželom.

Teraz priznáva, že by bolo lepšie, keby sa hneď niekomu zverila. Podľa moderátorky je najväčšou chybou držať tieto pocity v sebe.

"Ak sa cítite zle, mali by ste to niekomu povedať. Je veľká úľava, keď sa zveríte, "myslí si moderátorka.

Keď sa po vyšetreniach u lekára dozvedela, že jej iba kolíšu hormóny v dôsledku menopauzy, veľmi sa jej uľavilo. Teraz o svojich problémoch hovorí verejne, aby pomohla ženám, ktoré si prechádzajú rovnakým obdobím.

Podľa Nadii Sawalhovej sa o menopauze málo hovorí a táto téma je podceňovaná. Mnoho žien netuší, čo všetko ich môže čakať.

Ako zvládnuť menopauzu?

Ak chcete túto novú životnú etapu zvládnuť bez vážnejších problémov, je dobré mať na pamäti zopár jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu nestratiť v prechode chuť do života.

1. Navštívte gynekológa

Nezatvárajte oči pred začínajúcimi príznakmi menopauzy, navštívte svojho gynekológa, ktorý vám môže pomôcť aj so zvládnutím príznakov menopauzy, akými sú napríklad návaly tepla, potenie, búšenie srdca, nespavosť, poruchy sústredenia či nervozita.

2. Zmeňte jedálniček

Jedlo nás sprevádza celý život, no práve menopauza je obdobie, kedy by ste mali svoj jedálničiek prehodnotiť. Zaraďte doň viac produktov obsahujúce vápnik a odstráňte škodlivý cholesterol. Ľahšiu a zdravšiu stravu určite ocení aj vaša rodina.

3. Majte zdravý sexuálny život

Odborníci sa zhodujú na tom, že zrelé ženy si vedia milovanie užiť najlepšie. Navyše vám dodá energiu a pozitívne vplýva aj na psychiku oboch partnerov.

4. Užívajte si svoj vek a spoločnosť

Myslite na to, že nie ste jediná, ktorá prichádza do zrelého veku. Aj vaše priateľky bojujú s podobnými problémami, môžete sa navzájom podporiť a poradiť si.

5. Zaplňte prázdne miesto

Teraz máte najlepšiu príležitosť začať s aktivitou, na ktorú ste si pri každodenných povinnostiach nenašli čas. Cestujte, prihláste sa na tanečnú, začnite sa aktívne venovať cvičeniu, novému športu, či záhrade.


Mohlo by vás zaujímať:

Pravidelný sex môže oddialiť nástup menopauzy, tvrdia vedci. Dámy, viete, ako spoznáte, že sa blíži menopauza?

9 najväčších mýtov o menopauze