Aktuality, ktoré ovládli 32. týždeň: Koronavírus a nové zistenia o spôsobe prenosu z človeka na človeka

Vedci nestále skúmajú nový koronavírus SARS-CoV-2, spôsob jeho prenosu či účinky na zdravie. V novej štúdii prišli so záverom, že sa môže šíriť aj inak ako len kvapôčkou infekciou. S úplne iným druhom infekčného ochorenia bojuje aj emeritný pápež Benedikt XVI.
Aktuality, ktoré ovládli týždeň

Zdroj: súkr.archív

1. Môže sa koronavírus šíriť vzduchom a nielen kvapôčkovou infekciou? Podľa vedcov je to možné, "dôkaz" priniesla nová štúdia

Vysokí ľudia majú 2x vyššiu šancu nakaziť sa novým koronavírusom

Zdroj: Freepik.com

Nová štúdia uskutočnená na vzorke 2 000 ľudí vo Veľkej Británii a USA ukázala, že u ľudí s výškou nad 1,83 m je šanca nakaziť sa koronavírusom viac ako dvakrát vyššia. Autori štúdie upozornili, že to môže byť spôsobené tým, že sa koronavírus nešíril iba kvapôčkovou cestou, ale aj vzduchom. Preto ako formu prevencie pred šírením Covid-19 odporúčajú aj čistenie vzduchu.

Viac sa dočítate v správe: Vysokí ľudia majú 2x vyššiu šancu nakaziť sa novým koronavírusom, zistili vedci v novej štúdii. SARS-CoV-2 sa zrejme šíri aj inak ako kvapôčkami!

2. Emeritný pápež Benedikt XVI. je ťažko chorý, no optimizmus ho neopúšťa

Bývalý pápež Benedikt XVI. má infekčné ochorenie

Zdroj: Flickr.com

Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, trpí na infekčné ochorenie ľudovo nazývané ruža. Hoci nie je zdravotný stav 93-ročného emeritného pápeža ideálny, zostáva optimistický a keď mu to zdravotný stav dovolí, chce sa vrátiť k písaniu.

Viac sa dočítate v správe: Bývalý pápež Benedikt XVI. je ťažko chorý. Trápi ho infekčné ochorenie a má tiež problémy s rečou