Prvú vakcínu proti koronavírusu na svete schválili v Rusku, zaočkovaná už má byť aj Putinova dcéra

Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že Rusko ako prvé na svete zaregistrovalo vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2. Ide o upravenú vakcínu používanú aj proti iným chorobám.
vakcínu proti koronavírusu schválili ako prví Rusi

Zdroj: Pixabay.com

Prvá vakcína proti koronavírusu na svete

Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo prvú očkovaciu látku proti koronavírusu na svete, v televíznom prejave to vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

Jednou z prvých zaočkovaných má byť aj Putinova dcéra, medzi prvými by ďalej mali vakcínu dostať zdravotníci, učitelia a rizikové skupiny obyvateľstva.

Vakcínu vyvinul moskovský Gamalejov inštitút. Finálne testy na ľuďoch prebiehali posledné dva mesiace. Detailné vedecké údaje o svojej vakcíne Rusko zatiaľ nezverejnilo.

Ruskú vakcínu proti koronavírusu bolo možné pripraviť tak rýchlo preto, lebo ide o upravenú vakcínu používanú aj proti iným chorobám. Podobný postup zvolili aj ďalšie svetové vedecké tímy vývíjajúce vakcíny.

Vedci však vyjadrili obavy nad tým, že vývoj vakcíny neprešiel tzv. treťou fázou, ktorá trvá dlhé mesiace a zahŕňa testy na tisícoch ľudí.

Putin však vo svojom prejave ubezpečil, že ich vakcína prešla všetkými nevyhnutnými testami.

Rusko hlási doposiaľ celkovo 897 599 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom ochoreniu COVID-19, ktorý koronavírus spôsobuje, podľahlo celkovo 15 131 ľudí a 703 175 osôb sa už vyliečilo.


Ďalšie aktuality k téme:

SARS-CoV-2 sa zrejme šíri aj inak ako kvapôčkami!

Bill Gates poprel konšpiračnú teóriu, že chce vyvinúť vakcínu proti koronavírusu, aby ju mohol použiť na implantovanie mikročipov do ľudí