Rozhovor so stomatológom Liborom Michnom: Zubný implantát – dokonalá náhrada zubu

Napriek tomu, že z roka na rok je osveta v oblasti dentálnej hygieny silnejšia, stále prichádzame o zuby. Je to spôsobené nielen dôsledkom nesprávnej orálnej starostlivosti, ale i dôsledkom úrazu či iných ochorení. Najvhodnejším riešením strateného zubu je zubný implantát, ktorý je fixný, vsádza sa priamo do kostí a je dokonalou náhradou zubu. O dentálnych implantátoch sme sa rozprávali s chirurgom – implantológom Dr. Liborom Michnom z bratislavskej dentálnej kliniky ArtDentistic.
Dr. Libor Michna

stomatológ Dr. Libor Michna | Zdroj: ArtDentistic

Keď prídeme o zub a nejde práve o predné zuby, časom si na túto stratu aj zvykneme. Ale, čo ak je medzera po chýbajúcom zube priveľká? Môže spôsobovať komplikácie?

Áno, môže spôsobovať funkčné komplikácie. Ak stratíme dôležitý zub aj v zadnom zuboradí, tak vedľajšie a aj protiľahlé zuby môžu stratiť oporu a začnú sa ‚tlačiť‘ do medzier z bokov aj z protiľahlej strany. Tak stratí domino efektom oporu celé zuboradie – horné aj dolné. Môže to spôsobiť až zámkový zhryz, zhoršené čistenie okolitých zubov a neskôr aj iné komplikácie, ktoré z toho môžu vyplývať, napr. parodontózu.

Kto je vhodným kandidátom na dentálny implantát?

Pacient, ktorý stratil zub buď následkom úrazu, či dôsledkom nesprávnej orálnej starostlivosti. Určite je vhodný pre ľudí, ktorí uvažujú o plnohodnotnej náhrade neúplného chrupu, pretože dentálny implantát je v ústnej dutine umiestnený už fixne.

V ponuke, už aj na Slovensku, je niekoľko druhov dentálnych implantátov. S akými pracujete vy?

V našej dentálnej klinike ArtDentistic používame vysokokvalitné titánové implantáty renomovaných značiek, ktoré majú dlhoročnú históriu a nespočetnú vedeckú publikáciu. Titán je totiž pevný, odolný proti korózii, trvácny, nevyvoláva alergické reakcie, je chuťovo neutrálny a dokáže sa pevne spojiť s čeľusťou.

Čo pacient musí absolvovať pred nasadením implantátu?

Pacient by mal absolvovať kompletné klinické vyšetrenie chrupu, čiže nielen stav zubov, ale aj ďasien, parodontu a slizníc. A, samozrejme, stav kostí. To zahŕňa RTG s CT vyšetrením. Lekár sa musí spýtať aj na celkový zdravotný stav pacienta a zohľadniť ho.

Pri modelovaní implantátov je dôležitá zručnosť zubára alebo už všetko za zubárov robia prístroje?

Tie za zubárov ešte nerobia nič. Zubár v prvom rade musí dobre diagnostikovať a následne naplánovať adekvátny zákrok, potom ho vedieť aj vykonať. To žiadny prístroj nedokáže. Chirurg - implantológ musí mať na to nielen špecializované vzdelanie, ale aj zručnosť a skúsenosť, ktorú získava najskôr poctivým tréningom a potom rokmi praxe. Nie je to práca pre každého.

stomatologická klinika ArtDentistic

Zdroj: ArtDentistic

Prečo ste si vy vybrali túto špecializáciu? Čím vás implantológia zaujala?

Nechcel som sa uspokojiť s tým, že budem ‚len‘ vyťahovať zuby bez, toho aby som vedel ponúknuť riešenie. Mal som šťastie, že som ako mladý doktor vstúpil do éry, keď začala byť implnatológia na veľkom vzostupe a stále je. Vedie sa okolo toho veľmi veľa výskumov a vývoja, aj to ma vždy fascinovalo. Ale to, aby túto prácu človek robil, tak to musí mať aj tak trošku dané. Asi tak ako dobrý sochár alebo huslista. Ja som vždy cítil, že toto je niečo, čo by som vedel s mojimi rukami aj hlavou robiť. Myslím si, že je to krásna práca, ktorá ma aj baví.

Každý chirurgický zákrok prináša so sebou aj určitú formu bolesti. Ako je to v prípade implantátov?

Aj tu platí, že sú rôzne druhy zákrokov - od najjednoduchších až po komplexné rekonštrukcie chrupu, kde sú nutné rôzne chirurgické zákroky na dobudovanie chýbajúcich tkanív, či kostných, alebo aj mäkkých. Ale dnes v každom prípade platí, že zákrok sa robí v anestéze, buď v lokálnej, ale môže sa robiť aj v celkovej, čiže je bezbolestný. Po ťažších zákrokoch treba počítať s určitým diskomfortom aj bolesťou. Ale nie je to nič také, čo by sa nedalo zvládnuť. Pacient podľa odporúčania lekára berie aj lieky od bolesti alebo antibiotiká.

Aký je dlhý čas rekonvalescencie?

V ústach sa hojí všetko veľmi rýchlo, rekonvalescencia aj po tých najťažších zákrokoch trvá len niekoľko dní.

zubná klinika ArtDentistic

Zdroj: ArtDentistic

Pre koho dentálny implantát nie je vhodný?

Pacient nemôže mať menej ako osemnásť rokov. Taktiež implantáty nenasádzame tehotným ženám a vhodný nie je ani pre pacientov, ktorí sa liečia chemo alebo rádioterapiou. Implantáty sa neodporúčajú ani pacientom, ktorí sú krátko po prekonaní infarktu.


Dr. Libor Michna, MSc. Perio MSc. Impl., začínal svoju kariéru stomatológa v Glasgowe. Precestoval takmer celý svet, získal vzdelanie na najprestížnejších školách, aby po návrate domov priniesol na Slovensko špičkovú stomatológiu a profesionálny prístup, ktorý si od zubára všetci zaslúžime. Dnes spolu s manželkou vlastní najmodernejšiu stomatologickú kliniku v Bratislave - ArtDentistic, kde nájdete všetko pod jednou strechou: chirurgiu, implantológiu, paradontológiu..., ale aj estetickú stomatológiu.