Lekári odstránili žene z vaječníkov obrovský nádor! Vážil polovicu jej hmotnosti

Šťastím bolo, že nádor nenapadol žiadny z ďalších orgánov. Pacientka sa po náročnom zákroku zotavuje veľmi dobre, prepustiť by ju mali do troch dní.
operácia gigantického tumoru na vaječníkoch

Zdroj: Pixabay.com

Obrý nádor na vaječníkoch

Lekári v mestskej súkromnej nemocnici v indickom Díllí nedávno odstránili viac ako 50 kilogramový nádor z vaječníkov 52-ročnej ženy.

Nádor na vaječníkoch bol žene diagnstikovaný pred 5 mesiacmi, ale kvôli pandémii koronavírusu a lockdownu v Indii, nebolo možné vykonať operáciu skôr.

Našťastie, pacientka nemala počas 5 mesiacov čakania na zákrok žiadne životohrozujúce zdravotné komplikácie, napriek tomu, že nádor rástol extrémnou rýchlosťou. Obmedzoval ju však v dýchaní, chôdzi a mala problémy so spánkom.

Operácia obrieho nádoru bola pre lekárov komplikovaná, aj preto, že žena mala extrémne nízke hladiny hemoglobínu a musela absolvovať niekoľko transfúzií krvi.

Nakoľko extrémne veľký nádor neumožňoval lekárom použiť moderné operačné metódy, laparoskopiu či robotickú operáciu, musel tím gynekológov, anesteziológov a gastroenterológov odstrániť nádor klasickou metódou.

Za viac ako 30-ročného pôsobenia v obore som nič podobné nevidel. Je zázrak, že pacientka sa po takomto zákroku, ktorý trval tri hodiny, veľmi rýchlo zotavuje," uviedol lekár Arun Prasad.

Doposiaľ najväčší operovaný nádor na vaječníkoch vážil podľa lekárových slov 34 kilogramov.


Prečítajte si aj o ďalších unikátnych operáciách:

Neuveriteľné! Lekári jej odstraňovali nádor na mozgu, ona zatiaľ plnila olivy

Revolučná operácia! Pacientovi takmer zastavili životné funkcie a krv mu nahradili soľným roztokom, len aby ho zachránili