Aktuality, ktoré ovládli 35. týždeň: Epidemiologická situácia v Bratislave sa zhoršuje a unikátna operácia v Indii

Čo sa stalo počas uplynulého týždňa? Prečítajte si 2 správy z domova i zo sveta a zostaňte v obraze.
Aktuality, ktoré ovládli týždeň

Zdroj: súkr.archív

1. Epidemiologická situácia v Bratislave sa zhoršuje. COVID semafór svieti na červeno

Analýza epidemiologických dát počas uplynulého týždňa potvrdila, že epidemiologická situácia v Bratislave sa zhoršila a dva zo sledovaných ukazovateľov sa už dostali do červenej fázy. Od utorka, 28. augusta, svieti COVID semafór v Bratislave na červeno. Čo sa týka zavádzania protiepidemiologických opatrení, Magistrát hlavného mesta má obmedzené právomoci, kompetentní v tejto veci sú Úrad verejného zdravotníctva SR a Vláda SR. Mesto napríklad nemôže rušiť hromadné podujatia, ktoré neorganizuje alebo zatvárať prevádzky. Niekoľko preventívnych krokov však urobiť môže. Ktroré to sú?

Viac sa dočítate v správe: COVID semafór svieti v Bratislave na červeno, epidemiologická situácia sa zhoršuje. Tieto opatrenia zavádza hlavné mesto!

2. Lekári v Indii odstránili žene obrovský nádor z vaječníkov. Vážil neuveriteľných 50 kíl!

operácia gigantického tumoru na vaječníkoch

Zdroj: Pixabay.com

Unikátny operačný zákrok v Dilí, hlavnom meste Indie. 52-ročnej žene lekári z tela vyrezali viac ako 50 kilogramový nádor z vaječníkov. Hoci žene diagnostikovali nádor pred 5 mesiacmi, kvôlii pandémii koronavírusu ju nemohli operovať skôr. Nádor sa počas tohto času rýchlo zväčšoval až dosiahol hmotnosť vyše 50 kilogramov. Podľa slov lekárov ide o najväčší nádor s akýmisa počas lekárskej praxe stretli.

Viac sa dočítate v správe: Lekári odstránili žene z vaječníkov obrovský nádor! Vážil polovicu jej hmotnosti