COVID semafór svieti v Bratislave na červeno, epidemiologická situácia sa zhoršuje. Tieto opatrenia zavádza hlavné mesto!

Epidemiologická situácia v Bratislave sa zhoršila, a tak hlavné mesto preplo včera COVID semfór na červenú. Čo to znamená pre obyvateľov?
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Epidemiologická situácia v Bratislave sa zhoršila

Bratislava pred dvoma týždňami spustila COVID semafór, ktorý na základe vyhodnotenia epidemiologických dát umožňuje hlavnému mestu včas reagovať na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

Dáta z posledných dní potvrdili, že epidemiologická situácia v Bratislave sa zhoršila a dva zo sledovaných ukazovateľov sa už dostali do červenej fázy. Včera(25.8.) Bratislava prepla COVID semafór na červenú.

"Je dôležité zdôrazniť, že zavádzanie protiepidemiologických opatrení má v kompetencii Úrad verejného zdravotníctva SR a Vláda SR. Magistrát môže zavádzať iba preventívne opatrenia, ktoré má vo svojej kompetencii," uvádza magistrát a dodáva, že mesto napríklad nemôže rušiť hromadné podujatia, ktoré neorganizuje, alebo zatvárať prevádzky.

Preto napríklad aj napriek zmene farby COVID semafóru na červenú, naďalej platia usmernenia hlavného hygienika SR, ktoré umožňujú pri dodržaní bezpečnostných opatrení aj hromadné podujatia. Hlavné mesto môže ovplyvniť iba tie hromadné podujatia, ktorých je organizátorom.

Špeciálne opatrenia pre seniorov a ľudí bez domova

Bratislava v dôsledku zhoršenej epidemiologickej situácie pristupuje k prvým opatreniam, ktoré sa týkajú hlavne najzraniteľnejších skupín obyvateľov. Špeciálne opatrenia pripravila pre seniorov a ľudí bez domova.

Magistrát posilňuje informačné preventívne kampane smerované na starších obyvateľov. K dispozícii je bezplatná Senior linka mesta (0800 242 000), ktorá poskytuje informácie a podporu starším obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy denne v čase 8:00-16:00 h.

"Vzhľadom na veľké riziká spojené s možnosťou kolektívneho rozšírenia nového koronavírusu v zariadeniach sociálnych služieb zavádzame dočasne sprísnený režim v zariadeniach pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, a to s platnosťou najskôr od 2. septembra," vysvetľuje hlavné mesto na sociálnej sieti.

Mesto naplánovalo aj dodávanie ochranných pomôcok a dezinfekcie, dočasné obmedzenie návštev v niektorých zariadeniach pre seniorov, dočasné pozastavenie kolektívnych aktivít, izolačné priestory a prípravu testovania kľúčových zamestnancov.

Pre ľudí bez domova spúšťa magistrát prípravu karanténneho zariadenia. Jeho zriadenie vyhodnocujú podľa toho, ako sa bude ďalej situácia v Bratislave vyvíjať.

Informácie o aktuálnom stave ohľadne epidemickej situácie v Bratislave sú zverejnené aj na webovej stránke mesta.

Aktuálne je na Slovensku potvrdených 3452 prípadov ochorenia COVID-19, z toho 641 prípadov bolo zistených v Bratislave.


Prečítajte si aj:

Z rizikových krajín prišlo na Slovensko už viac ako 13-tisíc ľudí, koronavírus bol privezený aj z Chorvátska, Španielska a USA

Je bezpečné cestovať lietadlom počas pandémie COVID-19? Vedci majú jasnú odpoveď!