Zbavte sa nepríjemných záderov raz a navždy, pomôžu vám tieto jednoduché triky!

Záder na nechte zvykne dosť bolieť. Obzvlášť ak si odstávajúcu kožičku na nechte obhrýzate, môžete si spôsobiť aj závažnejší problém. Prečo záder vzniká a ako ho šetrne odstrániť?
tipy ako sa zbaviť záderov

Zdroj: Flickr.com

Prečo vzniká záder?

Drobný trojuholníček z odumretej kožičky vznikná, pretože koža pri nechte má malú ochrannú vrstvu tuku a ľahko sa tak vysušuje. Vytvorí sa záder, ktorý nevyzerá príliš vábne a navyše býva aj bolestivý.

Môže sa stať aj vstupnou bránou pre infekciu a spôsobiť zápal nechtového lôžka. Zádery najviac trápia ľudí so suchou kožou alebo so zamestnaním, pri ktorom sú ruky veľa namáhané (kaderníčky, predavačky, kozmetičky ...).

Zádery mávajú aj ženy, ktoré si často namáčajú ruky pri starostlivosti o domácnosť. Spôsobuje ich aj nesprávna či nešetrná manikúra alebo nedostatok vitamínov A a D či minerálov zinku, horčíka, kremíka, vápnika a železa, prípadne bielkovín.

Ako šetrne odstrániť záder?

  1. Záder umyte teplou vodou a mydlom, a ponorte do vody s olejom.
  2. Pripravte si nožnice, koré najskôr vydezinfikujte.
  3. Odstráňte nožnicami (klieštikmi) čo najdlhšiu prebytočnú kožičku, ale nezastrihnite príliš hlboko.
  4. Hlboký záder nechajte čiastočne zahojiť, a až potom ho odstrihnite.
  5. Záder zastrihnutý do krvi potrite dezinfekciou a prelepte náplasťou. Na zapálené miesta pomáha Ichtoxyl alebo višňová masť.

Prevenciou záderov je staroslivosť

Pri práci s hlinou či saponátmi si chráňte ruky rukavicami. Každý deň si ošetrite ruky krémom a venujte pozornosť aj manikúre.

Doprajte svojim rukám aj kúpeľ z nechtíka lekárskeho, harmančeka či jedlej sódy.

Celý rad zvláčňujúcich radov olejčekov, ktoré sú určené pre starostlivosť o okolie nechtov či regeneračné balzámy už dnes pohodlne zoženiete v drogérii.


Prečítajte si aj:

6 tipov, ako si vyčarovať dokonalú manikúru

Čo prezradia nechty o našom zdraví?