Čo prezradia nechty o našom zdraví?

Nechty sú nielen našou ozdobou, ale takisto sú naším zrkadlom a signifikantom zdravia. Pozrime sa na najčastejšie príznaky toho, že niečo nie je v poriadku.
Neverili by ste, čo všetko sa dá zistiť z nechtov. Sú nielen odrazom toho, ako sa o seba staráme zvonka, ale aj zvnútra. Belavé, príliš ružové, zvlnené, s hrboľčekmi... to všetko môžu byť príznaky ochorenia v tele. Nechty odrážajú veľakrát ochorenia pečene, pľúc, ale aj srdca. Rozhodne by sme si ich mali všímať.

Belavé nechty

Veľmi bledé nechty môžu signalizovať ochorenie, ako napríklad anémiu, zlyhávanie srdca, ochorenie pečene, ale aj podvýživu.

Biele nechty

Ak máte nechty celé biele, že ani nevidno ružové tkanivo pod nimi, s najväčšou pravdepodobnosťou máte vážne ochorenie pečene, napríklad hepatitídu. Prsty môžu byť v takomto prípade nažltnuté.

Žlté nechty

Ak sú vaše nechty žlté, môže ísť o plesňovú infekciu, ale aj o čosi vážnejšie. Žlté nechty sú tiež prejavom poruchy štítnej žľazy, signalizujú aj **pľúcne ochorenia, cukrovku**alebo lupienku.

Modrasté nechty

Takéto nechty nám dávajú najavo, že telo nedostáva dostatok kyslíka. Môže ísť o prejav pľúcnej choroby, ako napríklad emfyzém, alebo tiež choroby srdca.

Zvlnené nechty

Ak sú vaše nechty zvlnené alebo s drobnými jamkami, môže ísť o prvé príznaky psoriázy alebo aj artritídy. Môže sa tiež stať, že koža pod nechtom má červenohnedý nádych.

Lámavé a rozštiepené nechty

Nechty, ktoré sú suché, krehké, majú trhliny, alebo sa jednotlivé vrstvy nechtu od seba oddeľujú, signalizujú ochorenie štítnej žľazy. Ak sú však žltkasté, je väčšia pravdepodobnosť, že ide skôr o plesňové ochorenie.

Pozrite si:

Zeler - Zelenina, korenie a liek v jednom

Červená a opuchnutá koža okolo nechtov

Môže značiť celkom bežný zápal nechtového záhybu, ale je tiež príznakom ochorenia zvaného lupus.

Tmavá čiara

Ak sa Vám na nechte objavila tmavá hnedá čiara široká niekoľko milimetrov, nemali by ste s návštevou lekára vôbec otáľať. Takáto čiara môže byť spôsobená melanómom, najnebezpečnejším typom rakoviny kože.

Obhryzené nechty

Ak si hryziete nechty aj v dospelosti, nemusí ísť len o nepekný zlozvyk. Hryzenie nechtov môže signalizovať psychické problémy, ako úzkosť, alebo môže ísť o obsedantno-kompulzívnu poruchu, čiže nutkavé správanie. Neestetickosť je v tomto prípade naozaj ten najmenší problém a oplatí sa navštíviť svojho lekára. Nepekné nechty našťastie nemusia hneď signalizovať ochorenie. Ak sa vám ale niečo na nich nezdá, zájdite za svojím lekárom. V lepšom prípade sú nepekné nechty len výsledkom zlej starostlivosti o ne. Ako teda vrátiť nechtom krásu, pevnosť a lesk?

Japonská manikúra

Je výborným riešením v prípade, že chcete mať zdravé, silné a krásne lesklé nechty. Je vynikajúca nielen preto, že je vhodná pre ženy aj pre mužov, ale najmä preto, že jej aplikáciou sa dostanú do nechtov dôležité látky pre ich zdravý vzhľad, ako napríklad včelí vosk, parafíny, glyceríny, lanolín, kremík, zinok, vitamíny A a E, no a tiež provitamín B5. Na to, aby ste dosiahli želané zdravé a pevné nechty, budete potrebovať viac ošetrení japonskou manikúrou. Odborníci odporúčajú absolvovať túto kúru aspoň trikrát. Na mieste je vedieť sa kriticky pozrieť na to, ako sa stravujete. Dbajte na pestrý jedálniček s množstvom vitamínov. Pre rýchly efekt nie je na škodu siahnuť aj po vhodnom doplnku výživy. Ideálny je zinok a vitamín B12, a ak vám náhodou chýba viac železa, tak si ho určite doplňte tiež. Vaše nechty sa vám určite odvďačia krásnym a zdravým vzhľadom.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.