Maskné je nový kožný problém z nosenia rúšok. 4 tipy, ako s ním zatočiť!

Termín maskné je odvodený z kombinácie dvoch anglických slov - "mask" a "acne". Pri maskné ide o mechanické akné a rôzne druhy vyrážok, ktoré sa objavujú najmä na brade, lícach a okolo úst, teda v miestach, ktoré si zakrývame rúškom.
maskné- nový kožný problém spoôsobený nosením rúšok

Zdroj: Pixabay.com

Maskné- kožný problém z nosenia rúšok

Nosenie rúšok a respirátorov nás síce chráni pred vírusmi a baktériami, ale neprospieva našej pleti. Ich dlhodobé používanie spôsobuje nový kožný problém, ktorý už získal svoj vlastný odborný názov - maskné.

Termín maskné je odvodený z kombinácie dvoch anglických slov - "mask" a "acne". V zásade ide o mechanické akné a rôzne druhy vyrážok, ktoré sa objavujú najmä na brade, lícach a okolo úst, teda v miestach, ktoré zakrývame rúškom.

Príčiny vzniku tohto typu akné sú dve. Prvým vinníkom je konštantné dráždenie kože, kvôli ktorému dochádza k narušeniu jej ochrannej bariéry.

Druhou príčinou je potom vlhkosť, ktorá sa počas dlhodobého nosenia pod rúškom tvorí. A ak každé ráno aplikujete na pleť make-up, problém sa zhoršuje.

Našťastie existujú spôsoby, ako udržať pokožku zdravú aj pod rúškom a ako zabrániť tomu, aby maskné vôbec vzniklo.

4 tipy, ako zabrániť vzniku maskné

1. Noste kvalitné rúško

Aby ste zabránili zbytočnému mechanickému poškodzovaniu pleti, vyberajte rúška z ľahkých a priedušných materiálov, ako je bavlna, hodváb alebo satén.

Zadržujú menej tepla a vlhkosti, vďaka čomu kožu toľko nedráždia. Ďalšími kľúčovými faktormi je ich častá výmena, pranie a sušenie. Pretože tkanina zachytáva prach a baktérie, je vhodné rúško pred nasadením na tvár ešte prežehliť.

2. Umývajte si tvár

Pravidelné čistenie pleti je pre jej krásny vzhľad úplne zásadné. Z pórov je totiž potrebné odstrániť nečistoty, pot a maz, aby sa zbytočne nerozširovali, a zároveň tvár zbaviť odumretých kožných buniek.

Pri tejto beauty rutine sa snažte vyhýbať agresívnym kozmetickým produktom, ktoré veľakrát napáchajú viac škody ako úžitku.

3. Chráňte svoju pleť

Naša pokožka potrebuje v tomto náročnom období obzvlášť ohľaduplný prístup. V prvom rade ju nezabúdajte hydratovať, pretože len správna úroveň hydratácie pleti je ten najlepší spôsob, ako posilniť jej ochrannú bariéru a zastaviť škodlivé baktérie.

Doprajte jej tiež špeciálnu intenzívnu starostlivosť v podobe pleťových masiek. A samozrejme nezabúdajte používať opaľovací krém, vďaka ktorému neriskujete zbytočné pigmentové škvrny a oddialite aj vznik a prehlbovanie vrások.

4. Zastavte akné

Ak sa o svoju pleť správne staráte, ale napriek tomu vás trápi rozsiahle akné, poraďte sa so svojím dermatológom.

Ak sa vám iba sem tam objaví nejaká vyrážka, stojí za to vyskúšať špeciálne kozmetické prípravky na akné, za vyskúšanie stoja aj prírodné oleje, ktoré pomôžu problematickej pleti.


Mohlo by vás zaujímať:

Polícia upozorňuje na tento šíriaci sa hoax o nosení rúšok!

Zapácha vám pod rúškom z úst? Tu je 5 dôvodov prečo a 5 tipov, ktoré vám pomôžu tento nepríjemný problém odstrániť!