Zapácha vám pod rúškom z úst? Tu je 5 dôvodov prečo a 5 tipov, ktoré vám pomôžu tento nepríjemný problém odstrániť!

Pravdepodobne trpíte halitózou, no nie ste v tom sami! Podľa Akadémie všeobecného zubného lekárstva trpí chronickým zápachom z úst až 80 miliónov ľudí.
zápach z úst pod rúškom- halitóza

Zdroj: Pixabay.com

Prinútila vás pandémia koronavírusu a každodenné nosenie rúška uvedomiť si, že máte zlý dych? Zubári tvrdia, že ak váš dych nepríjemne cítiť v rúšku, cítia ho aj ľudia okolo vás. Pravdepodobne trpíte halitózou, no nie ste v tom sám!

Ako informuje portál CNN, podľa Akadémie všeobecného zubného lekárstva trpí chronickým zápachom z úst až 80 miliónov ľudí. Okrem zrejmého dopadu na vašu popularitu môže byť zlý dych príznakom niektorých ochorení.

Pomôcť vám môže napr. spoznať 5 dôvodov, prečo je váš dych taký nepríjemný, a čo s tým môžete robiť.

1. Neumývate si zuby správne

Okrem čistenia zubov 2x denne vhodnou zubnou pastou, by ste podľa zubárov nemali zabúdať ani na zubnú niť. Vysčistite si aj jazyk a líca. Štúdie ukazujú, že ich čistenie môže znížiť výskyt baktérií.

Pozor na ústne vody, ktoré iba dočasne zakrývajú zápach z úst, a neznižujú prítomnosť baktérií v ústnej dutine.

2. Jedli alebo pili ste niečo zapáchajúce

Káva, cesnak, ryby, vajíčka, cibuľa či korenené jedlá. To všetko sú potraviny, ktoré môžu ľahko spôsobiť nepríjemný dych. Zápach z úst spôsobuje uvoľňovanie sulfidov pri rozklade týchto potravín v ústach. Síra, ako iste viete, vonia ako zhnité vajcia.

Žuvačka či vypláchnutie úst ústnou vodou, sú v tomto prípade iba chvíľkovým riešením.

Podľa Akadémie všeobecného zubného lekárstva môže alylmetylsulfid, ktorý obsahuje káva, cibuľa či cesnak, zostať vo vašom krvnom obehu a môže byť vylúčený až 72 hodín po konzumácii.

Skúste zabojovať s inými potravinami, ako sú citróny, petržlenová vňať, jablká alebo mrkva, ktoré stimulujú tvorbu slín, na ktoré sa ústa spoliehajú pri odstránení nečistoty. Pitná voda tiež pomáha!

3. Jete príliš veľa sladkostí

Pre baktérie obývajúce vašu ústnu dutinu je cukor superpotravinou! Zubní lekári tvrdia, že najhoršie sú lepkavé cukríky, žuvačky a karamely.

Ak už musíte jesť niečo sladké, odporúčajú obyčajnú čokoládu. Má menej cukru ako mnoho iných cukroviniek a rozpúšťa sa rýchlejšie v ústach.

4. Ste na diéte s nízkym obsahom sacharidov

Príjem veľkého množstva bielkovín a málo sacharidov privádza vaše telo do stavu ketózy, keď váš organizmus začne spaľovať tukové bunky.

Tento proces vytvára odpadové produkty nazývané ketóny. Ak ich je v tele príliš veľa, vaše telo nemá na výber, potrebuje sa ich zbaviť. Ketóny vylučuje močom a dychom.

Skúste vypiť viac vody, aby ste z tela ketóny vypláchli. Ak používate mentolové cukríky alebo žuvačku, uistite sa, že neobsahujú cukor.

5. Dýchate ústami

V noci sa produkcia slín znižuje, preto sa mnohí z nás prebúdzajú s nepríjemným dychom. Dýchanie ústami alebo chrápanie zlý ranný dych ešte zhoršujú.

Zubní lekrái v tomto prípade odporúčajú piť veľa vody, dodržiavať správnu zubnú hygienu ráno aj večer a nezabúdať na preventívne zubné prehliadky.


Mohlo by vás zaujímať:

Aké ochorenia môže signalizovať váš zlý dych?

Rúška už nie sú povinné všade, platia tieto výnimky!