Prírodnými olejmi proti akné či problematickej pleti

Aj vy bezradne stojíte pred zrkadlom a neviete, čo by zabralo na vašu problematickú pleť? Rastúci počet odborníkov v oblasti krásy a starostlivosti o pleť sa prikláňa k používaniu rastlinných olejov ako účinného prostriedku v boji proti akné.
problemy s pletou

Zdroj: iStock.com

Zápalové ochorenie kože, ktoré sa prejavuje bolestivými vriedkami a uhrami predovšetkým na tvári a chrbte, sa vyskytuje najmä u dospievajúcich. No puberta nie je pre akné podmienkou. Problematická pleť vie potrápiť aj dospelých, tak ženy, ako aj mužov. Proti tomuto nepríjemnému kožnému neduhu sa dá účinne bojovať čistou prírodou.

Čo platilo včera a už neplatí dnes

Ešte pred piatimi rokmi by sa mnohým z nás zdalo prinajmenšom čudné používať v starostlivosti o aknóznu pleť oleje. Verilo sa, že oleje upchávajú póry, a preto sa treba im vyhýbať. Rastlinné oleje sú však jednou z najmenej toxických látok na zemi a predstavujú účinnú liečbu i prevenciu problematickej pleti.

Ani mastná pleť nie je prekážkou pre používanie olejov. Práve naopak, špecialisti na akné hovoria, že najmä v chladnejších mesiacoch je použitie produktov, ktoré liečia akné vysušovaním pokožky nevhodné a môže spôsobiť zjazvenia. Na ošetrenie vyrážok, a zároveň udržanie pokožky zdravej a hydratovanej, sú práve oleje ideálne. Aj tu však platí, že nie je olej ako olej a že aj pre tento typ pleti treba vybrať ten správny.

Pokožka potrebuje rovnováhu

Základnou účinnou zložkou rastlinných olejov sú esenciálne mastné kyseliny – napríklad kyselina olejová a kyselina linolová. Odborné dermatologické štúdie hovoria, že pacienti s akné majú zvýšenú hladinu kožného mazu, a zároveň nízku hladinu kyseliny linolovej.

„Pri akné chýba v lipidovej vrstve kože kyselina linolová, čo pleť kompenzuje tvorbou kyseliny olejovej a nadprodukciou mazu. Pri aknóznej pleti je preto dôležité zvoliť taký olej, vďaka ktorému nastane v pokožke rovnováha,“ vysvetľuje RNDr. Elena Krátka, odborníčka na prírodnú starostlivosť o pleť. „Ak ste sa rozhodli bojovať proti akné a mastnej, problematickej pleti práve olejmi, mali by ste siahnuť po takzvaných suchých olejoch s vysokým podielom kyseliny linolovej,“ dodáva.

Oleje proti akné pozná aj východná medicína

Oleje sa pýšia protizápalovými vlastnosťami, ktoré napomáhajú znížiť výskyt vyrážok, aj zjazvení po akné. V indickej kultúre sa pri liečbe akné používa napríklad moringový olej, ktorý má hojivý, antioxidačný a hydratujúci účinok. Tradičná čínska medicína má zase tromf v podobe aromaterapeutických esenciálnych olejov.

Medzi najznámejšie esenciálne oleje používané pri zápaloch a akné patrí tea tree olej, ktorý v mnohých štúdiách preukázal antibakteriálny aj antimikrobiálny účinok.

Vo východnej medicíne sa pri kožných zápaloch využíva aj „biely čajovník“, čiže cajeput, ktorý sa vyznačuje silnými terapeutickými vlastnosťami. Pôsobí proti začervenaniu, antisepticky, aj antivírusovo. Účinky jeho rastlinných zložiek odborníci prirovnávajú k účinkom kortikoidov, len bez vedľajších negatívnych účinkov.

„Kvalitné éterické oleje používame na znižovanie zápalu a sčervenania a regeneračné nosné oleje na to, aby sme udržali hornú vrstvu pokožky hladkú, keď ustúpia vyrážky,“ zdôvodňuje Dr. Krátka, zakladateľka kozmetickej značky Modrá púpava.

Ako oleje pomáhajú pleti?

Ak ste sa rozhodli dať v boji s problematickou pokožkou prírode zelenú, vyberte si kvalitné, za studena lisované oleje. Mastnej pleti so sklonom k akné prospievajú oleje s vysokým podielom kyseliny linolovej: napríklad hroznový, orechový, konopný, či šípkový.

„Nevýhodou suchých olejov s vysokým obsahom kyseliny linolovej je ich nestabilita a fakt, že môžu podliehať oxidácii. Riešením je ich vhodná kombinácia so stabilnejšími rastlinnými olejmi,“ objasňuje odborníčka na kozmetické oleje.

Receptúra s vyváženým obsahom nosných a esenciálnych olejov dokáže s pokožkou niekedy doslova zázraky. „Jeden taký náš olej už 4. rok doslova rúca mýtus o nevhodnosti olejov pre mastnú, problematickú pleť. Pozitívne ohlasy a poďakovania od jeho používateľov nám prichádzajú pravidelne. Okrem vedecky podloženej receptúry stojí za jeho účinnosťou najmä vysoká kvalita jednotlivých zložiek,“ dodáva Dr. Krátka. Olej na problematickú pleť od Modrej púpavy pokožku upokojí, napomôže hojeniu zápalov, či vyrážok a zmieri začervenanie.

Po začatí používania prírodných olejov sa môže stav pleti krátkodobo zhoršiť, no potom prichádza úľava. Pleť sa ich účinkom hydratuje, zmierni sa jej začervenanie, vyrážky sa hoja, stav akné sa zlepší alebo úplne vylieči. Stačí pritom pár kvapiek oleja denne, ktoré vmasírujete do jemne navlhčenej pokožky.


Mohlo by vás zaujímať:

Akné - základné pravidlá, ktoré treba dodržiavať


sonicka_so

Ja by som tiez chcela zacat pouzivat nieco prirodnejsie, mam problematicku plet. Ale neviem kde zacat, co presne by pomohlo

swistica

Zacat mozes napriklad so sipkovym olejom namiesto nocneho kremu. Neupchava pory a odstrani jazvy po akne. Nanasa sa na vycistenu vlhku plet.

sabinadidy

ja som začala a aj používam slovenskú soaphoriu. maju skvele produkty, prírodné a na notine ich maju za super ceny, čo ma milo prekvapialo, že to nie je ani nejak extra drahé