Lupiny vo vlasoch môžu signalizovať mykózu! Ako si pomôcť doma a kedy je nutné vyhľadať dermatológa?

Ak sa mykóza hlavy nelieči, môže v najviac postihnutých miestach dôjsť aj k úplnej strate vlasov, tzv. alopécii.
Lupiny môžu byť mykotickým ochorením hlavy

Zdroj: Pixabay.com

Lupiny vo vlasoch trápia až 50% populácie. Ľudia, ktorí sa s lupinatosťou pokožky hlavy stretávajú, často siahajú po bežne dostupných šampónoch, ktoré zaručujú okamžité výsledky už po prvom použití.

Lenže ak nie je na vine suchá pokožka hlavy, väčšinou sa výsledky nedostavia v takej miere, akú sme si od ich použitia sľubovali. Veľakrát stoja za tvorbou lupín plesne, ktoré bežným šampónom nevyliečite.

Suchá koža, alebo pleseň?

Svrbenie a šupinatenie kože je prejavom oboch možností. Na rozdiel od bežných lupín, sa však plesne prejavujú predovšetkým začervenanými mapami, ktoré majú jasné ohraničenie a ložiská vystupujú nad úroveň pokožky.

V týchto miestach môžete zaznamenať aj lámavosť vlasov a stratu ich kvality. Ak sa mykóza hlavy nelieči, môže v najviac postihnutých miestach dôjsť aj k úplnej strate vlasov, tzv. alopécii.

Mapy a šupinatosť pokožky môžete zaznamenať aj v obočí alebo okolí mihalníc.

Ako plesne vo vlasoch vznikajú?

Plesne vo vlasoch sa prenášajú rovnako, ako ktorékoľvek iné. Nakaziť sa môžete použitím kontaminovaného uteráka, priamym kontaktom s infikovanou osobou, ale možno si ich aj jednoducho vypestovať.

K vzniku plesní dochádza pri nadmernom zaparovaní pokožky, čo je problémom predovšetkým u ľudí s dlhými či hustými vlasmi.

Nosenie copov a čiapok v sparnom lete, ale aj v zime, je jednou z najčastejších príčin vzniku tohto ochorenia.

Spanie s mokrými vlasmi je veľmi rozšíreným zlozvykom, ktorý môže mať na svedomí vznik plesní hlavy. Kvasinky sa v teplom a vlhkom prostredí množia veľmi rýchlo a ľahko.

Ako sa plesne vo vlasoch zbaviť?

Ak trpíte mykotickým ochorením pokožky hlavy, liečba je vždy nutná. S obyčajným šampónom proti lupinám si rozhodne nevystačíte.

Ten totiž neobsahuje dôležité antimykotiká, napríklad ketokonazol, terbinafín alebo grizeofulvín. Prvý z troch spomínaných zakúpite bez predpisu v lekárni ako šampón, ktorý je nutné aplikovať na vlhké vlasy a nechať pôsobiť po dobu niekoľkých minút, ideálne dvakrát až trikrát týždenne.

V prípade, že je stav aj po niekoľkých týždňoch používania nemenný, odporúčame navštíviť dermatológa, ktorý určí pôvod lupín a následnú liečbu.


Prečítajte si aj:

8 domácich receptov, ako sa zbaviť lupín!

Všetko, čo potrebujete vedieť o šampónoch na vlasy