Všetko, čo potrebujete vedieť o šampónoch

Šampóny na vlasy sú súčasťou nášho každodenného života a dnes je ťažké si predstaviť čas, keď sa človek mohol bez nich zaobísť. Máme pre vás niekoľko tipov na výber šampónov.
kozmetika

Zdroj: Pixabay.com

1. Hlavnou funkciou šampónu je čistenie pokožky hlavy

Z tohto dôvodu je dôležité pred výberom šampónu presne oceniť stav pokožky hlavy. Napríklad, ak pokožka hlavy je normálna a vlasy sú presušené kvôli chemickým alebo tepelným účinkom, vyberte si šampón pre normálne vlasy a ostatné problémy upravte balzamami a maskami na vlasy. Odporúča sa, aby šampón neobsahoval agresívne látky, ako je napríklad síran. Takéto šampóny nájdete na Makeup.cz .

2. Ak máte suché pórovité vlasy, vyberte si šampón s jemnými čistiacími látkami

Dôležitým pre takéto vlasy je doplnková starostlivosť: balzamy a masky. V zložení šampónov hľadajte tieto zložky: betaín, sukcinát, saponín. Šampón by mal jemne čistiť vlasy.

3. Mastnú pokožku hlavy tiež dobré čistí šampón pre normálne vlasy s prírodnými olejmi, panthenolom a ceramidmi

Mastnú pokožku hlavy je možné čistiť iba pomocou hĺbkových čistiacich prostriedkov s agresívnymi látkami. Takéto šampóny však nie je možné používať každodenne, pretože sa môže narušiť štruktúra vlasov! Je dôležité, aby váš šampón neosahoval polyquaty. Tieto látky majú podobnú štruktúru ako silikóny, ale v kombinácii s väčšinou balzamov zaťažujú vlasy.

umyvanie vlasov

Zdroj: Pixabay.com

4. Silikóny a parabény v zložení

Silikóny dobre udržiavajú vlhkosť, uľahčujú rozčesávanie vlasov a znižujú ich krehkosť. Samozrejme existujú dôkazy, že sa hromadia vo vlasoch a pri dlhodobom pôsobení znižujú ich silu a lesk. Ak používate výrobky so silikónmi, pravielne si vlasy umývajte hĺbkovo čistiacimi šampónmi.

5. Šampón nie je schopný hydratovať vlasy do požadovaného stupňa

Šampóny sa najčastejšie nazývajú hydratačnými kvôli kyslému pH a prítomnosti silikónov v nich. Ale taká hydratácia vlasov je nedostatočná. Ďalší bežný mýtus: šampón zvyšuje hustotu vlasov. Nie!

6. Suché šampóny majú kontraindikácie

Ľudia so suchými, krehkými vlasmi, citlivou pokožkou hlavy a lupinami by nemali používať suché šampóny. Suchý šampón by sa mal ľahko nanášať, nemal by spôsobovať nepríjemné pocity alebo obsahovať oleje. Hlavné zložky takmer všetkých suchých šampónov sú rovnaké.

krasne vlasy

Zdroj: Pixabay.com

7. Ak máte lupiny, vyberte si šampón s trichológom

Použitie šampónu proti lupinám je súčasťou komplexnej liečby. Musíte však vedieť, či máte mastnú alebo suchú seboreu. Šampóny aj liečba sa budú v oboch prípadoch líšiť. Odporúčame navštíviť trichológa.

8. Objemové šampóny by nemali obsahovať oleje

Hlavným znakom objemových šampónov je to, že takéto výrobky dobre čistia pokožku hlavy pri koreňoch. Zloženie týchto šampónov zahŕňa rôzne typy kyselín: salicylovú, mliečnu a ovocnú. Nemali by obsahovať oleje. Dávajte pozor na to, aby medzi zložkami neboli žiadne silikóny, parabény atď.


Súvisiace témy:

Nádherné a zdravé vlasy aj po 40-tke