Vyrobili ste si rúško doma? Tieto materiály zachytávajú podľa vedcov kvapôčky koronavírusu najúčinnejšie!

Tím vedcov preskúmal 11 typických materiálov doma vyrobených rúšok, pričom na kontrolu slúžila lekárska maska. Medzi skúmané materiály patrili napr. použité odevy, utierky či prestieradlá.
ktoré materiály sú najlepšie na výrobu rúška doma?

Zdroj: Pixabay.com

Rúška vyrobené doma sú účinné

Nový výskum vedcov z University of Illinois zistil, že materiály, ktoré doma bežne používame na výrobu rúšok, účinne blokujú kvapôčky, ktoré môžu prenášať koronavírus SARS-CoV-2.

Výskum, publikovaný v časopise Extreme Mechanics Letters, podporuje súčasné štúdie o účinnosti doma vyrobených rúšok v blokovaní kvapôčiek, ktoré by mohli prenášať koronavírusovú infekciu.

Ľudia si môžu vyrobiť ochranné rúška z rôznych materiálov, takže je dôležité vedieť, ako sú jednotlivé materiály účinné a koľko vrstiev je potrebných.

S cieľom pomôcť odpovedať na túto dôležitú otázku preskúmal tím vedcov 11 typických materiálov doma vyrobených rúšok, pričom na kontrolu slúžila lekárska maska.

Medzi skúmané materiály patrili použité odevy, utierky či prestieradlá. Okrem toho, že materiály na výrobu domácich rúšok musia blokovať kvapôčky, je tiež nevyhnutné, aby boli priedušné, a teda aj pohodlné.

Vedci na preskúmanie priedušnosti materiálov použili inhalátor na premietanie vody ako kvapôčok cez látky. Kvapalina obsahovala fluorescenčné častice s priemerom 100 nanometrov, približne rovnakej veľkosti ako kvapôčky koronavírusu SARS-CoV-2.

Zistili sme, že všetky testované textílie sú značne účinné pri blokovaní 100-nanometrových častíc prenášaných kvapôčkami vysokej rýchlosti, ktoré sa môžu uvoľňovať pri hovorení, kašľaní a kýchaní, dokonca aj v jednej vrstve. S dvoma alebo troma vrstvami dosahujú dobré výsledky dokonca aj priepustnejšie látky, ako napríklad tkanina z tričiek. Účinnosť blokovania kvapôčiek mala podobnú účinnosti ako lekárske rúško," vysvetlil vedúci štúdie Prof. M Taher A Saif

Profesor Saif a jeho spoluautori tiež poznamenávajú, že domáce rúška majú ďalšiu výhodu, a to v zmiernení environmentálnej záťaže, ktorú vytvárajú lekárske rúška, keďže sú zvyčajne vyrobené z plastu.

Naproti tomu domáce rúška zvyčajne pozostávajú z materiálov, ktoré dokážu absorbovať vodu, čo znamená, že ich človek môže vyprať a dekontaminovať.

Aj keď tieto výsledky štúdie môžu ľuďom pomôcť pri výbere materiálu na výrobu domáceho rúška, stále existujú určité obmedzenia.

Napríklad mechanické nastavenie inhalátora poháňajúceho kvapôčky počas výskumu nezohľadňuje to, ako rôzne materiály sedia na tvári. Ak rúško tesne nesedí, bude bez ohľadu namateriál, z ktorého je vyrobené, podstatne menej efektívne.

Rúška stále zostávajú jednou z naujúčinnejších zbraní v boji s pandémiou koronavírusu. Vedci už dávnejšie dokázali, že rúško bráni prenosu koronavírusu SARS-CoV-2.


Prečítajte si aj:

Ťahajú vás pri nosení rúška gumičky? Skúste tento jednoduchý trik a problém je vyriešený!

Polícia upozorňuje na tento šíriaci sa hoax o nosení rúšok!